preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

PROJEKT: OBRNIMO SE DA NE POZABIMO

  Ovčarstvo na Grobnišćini

        Produbimo i obogatimo svoja znanja upoznajući tradiciju, običaje i povijest zavičajnog, dragog nam kraja.

        U sklopu projektnog zadatka, 25. travnja, interesna skupina učenika posjetila je obitelj Mohorić koja stanuje u okolici škole.

        Prema priči najstarijeg člana u obitelji, gospođe Pepice, ovčarstvom se bave preko 200 godina. U svakodnevni rad uključene su tri generacije: nona Pepica, sin Fran sa suprugom Biserkom i njihovi sinovi Martin i Mario.

         U svom gospodarstvu osim 70 ovaca imaju i 8 krava. Svoje proizvode ne plasiraju na tržište već prodaju pojedinačno, privatnim osobama.

 

Poznati su po svom grobničkom siru i skuti koje rade od ovčjeg mlijeka. Od ovaca su nekada iskorištavali i vunu. Danas, iako se ovce u ljetnim mjesecima strižu, potreba za vunom gotovo da i nema.

U proljetnim mjesecima ovce dva puta dnevno odlaze na ispašu, rano ujutro i poslijepodne. Stado osim pastira obavezno prati i nekoliko pasa.

U vrijeme našeg posjeta, ovce su bile na ispaši, te smo mogli vidjeti samo janjčiće i odrasle ovce za rasplod.

Grobnički sir se počinje praviti u proljeće kada se ovce počinju janjiti. Ovca obično ima jedno janje, rijetkost su dva.

Zimi za stoku treba pripremiti dosta sijena. Košnja počinje krajem svibnja i traje s prekidima i do studenog (prvi, drugi pa i treći otkos trave).

Nekada su sijeno držali vani u stogovima. Danas imaju uređene sjenike u kojima je balirano sijeno. Sve što se nekada radilo ručno od košnje, grabljenja i baliranja danas je mehanizirano kao i vožnja traktorima na odredište.

Zanimljivost su nam bile i krave, od kojih uglavnom koriste mlijeko, rjeđe prave sir. Hrane ih na prirodan način, bez umjetnih dodataka. Krava se teli jednom godišnje, a u prosjeku dnevno daje 15-20 litara mlijeka.

            Na malom obiteljskom gospodarstvu najviše su nas se dojmili janjčići koji su razigrano meketali.

Voditeljice projekta: Đeni Kunsek i Adela Malnar, učiteljice RN-e




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 8. 5. 2016.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 657895
Ovaj mjesec: 3616
Ovaj tjedan: 449
Danas: 4

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno





preskoči na navigaciju