preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Vijesti

DAROVANI 2017. – NA TRAGOVIMA NAŠIH STARIH

Najuspješnijima nagradni izlet

 

      I ove godine Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine ispunila je naša očekivanja vrlo zanimljivim i edukativnim izletom za najuspješnije učenike i njihove učitelje mentore na literarno – likovnom natječaju Darovani…

     Četrdesetak učenika i njihovih učitelja mentora iz OŠ Hreljin, OŠ Kostrena, OŠ Sveti Matej, Viškovo, OŠ Jelenje –Dražice i OŠ Čavle te članovi Katedre uživali su u bogato osmišljenom programu, zajedničkom druženju i prekrasnom, sunčanom danu te se još jednom uvjerili  u bogatu tradiciju i kulturno – povijesnu baštinu  našeg šireg zavičaja, u ovom slučaju Vinodolske općine. Tijekom cijelog dana pratio nas je, podučavao i vodio načelnik Vinodolske općine, gosp. Marijan Karlić te nas sve oduševio entuzijazmom, znanjem i  neposrednošću.

 

     Naša prva stanica bila je Drivenik gdje smo obišli pogon za proizvodnju ortopedskih pomagala, kušali proizvode pogona za sušenje smokava te razgledali Frankopanski kaštel - od 13. st. sjedište župne uprave, a dolaskom Frankapana rezidencija feudalčeva izaslanika i spomenik velikom hrvatskom minijaturisti  J. J. Kloviću.  

 

  Drivenik -Frankopanski kaštel

     Izgradnjom ceste koja od 1746. godine povezuje Novi Vinodolski s Bakrom, stanovništvo se, privučeno zaradom, spušta s brijega u dolinu, te se uz cestu razvija današnji  Drivenik, koji ima 373 stanovnika.

Ispred župne crkve u Driveniku

     Nakon Drivenika uslijedio je odlazak u Tribalj, naselje u zaleđu Crikvenice.

     Naselje se smjestilo na raskrižju putova između Drivenika i Grižana. Mjesto ima oko 600 stanovnika.

Tribalj - akumulacijsko jezero

     Uz župnu crkvu i akumulacijsko jezero, svakako treba spomenuti  otkrivenu starohrvatsku nekropolu u  obližnjem  zaseoku Stranče. Nakon ručka, uputili smo se  u Grižane.

     Naselje Grižane se nalazi u Vinodolu, četiri kilometra sjeveroistočno od Crikvenice, smješteno pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela Gradina Grižane. Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica. Posebno  zanimljiva je Kuća Klović, posvećena hrvatskom minijaturisti J. J. Kloviću.

Grižane -Kuća Klović

     Puni dojmova, uputili smo se u Bribir koji je ujedno bio i zadnje odredište našeg izleta.   Smješten  između Novog Vinodolskog i Bakra, Bribir je bio sjedište krčkih knezova - Frankopana, sagrađen na brijegu gdje je služio kao utvrda. Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke tragove u Vinodolu, a renesansna djela  u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o razvijenoj kulturi srednjovjekovnog Bribira.

               Bribir - gradska kula             U uredu načelnika Vinodolske općine

     Gradska kula je u potpunosti obnovljena i sadržajno oplemenjena te su je učenici sa velikim zanimanjem razgledali i uživali u prekrasnom pogledu sa kule.

     KUD Bribir izveo je kratak program  kako bi nas upoznao  sa djelićem svoje bogate kulturno – povijesne baštine koju čuvaju od zaborava te su se zapjevale stare pjesme, zaplesalo kolo i zasvirale sopile.

Sopile, pjesma i ples za oproštaj

     Pomalo umorni, ali prepuni dojmova, oprostili smo se od našeg izvrsnog domaćina, gosp. Marijana Karlića, zahvalili se organizatoru –Katedri Čakavskoga sabora Grobnišćine, predsjednici Vlasti Juretić i tajniku Vinku Škaronu te se uputili kućama.GROBNIČKA JESEN 2017.

Mladi su bašćine glasi

Obilježavanje 25 godina grobničke Katedre i proslava 25. grobničke jeseni pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Ovogodišnja manifestacija Grobnička jesen okupila je osam škola riječkog prstena uz OŠ Čavle koja je i ove godine bila škola domaćin. U manifestaciju su se uključile škole koje vole i njeguju čakavsko narječje i time promiču kulturnu baštinu svoga zavičaja.  Jesen na Grobniku je iznimno bogata jer  se obilježava 25. godišnjica Katedre Čakavskoga Sabora Grobnišćine i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike. Jesenska manifestacija svake je godine raznolika i prepuna događanja, koja između ostalog i zahvaljujući Katedri Čakavskoga Sabora Grobnišćine, okuplja osnovce kojima se pruža prilika da pokažu svoja umijeća riječima, slikom, pokretom i pjesmom.

Voditelji ovogodišnje priredbe

Na pozornici Doma kulture 26. listopada 2017. godine  predstavili su se učenici OŠ Hreljin, OŠ Jelenje – Dražice, OŠ Kraljevica, OŠ Kostrena, OŠ dr. Josipa Pančića iz Bribira, OŠ Ivan Mažuranić iz Novog Vinodolskog, OŠ Sveti Matej iz Viškova i OŠ Srdoči. U ime domaćina i organizatora ove tradicionalne manifestacije, prisutne su pozdravili zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović te predsjednica  Katedre Čakavskog sabora  Grobnišćine, Vlasta Juretić. Programu su nazočili ravnatelji  osnovnih škola, roditelji i učenici, a program su veoma uspješno vodili Leon Omerašević, 5. b, i Petra Mavrinac, 8.a.

Ivan Njegovan i Kanet na vetru             OŠ Jelenje-Dražice

Nakon uvodne riječi  voditelja, Ivan Njegovan, učenik 8.a OŠ Čavle, poveo je publiku u dječji svijet stvaralaštva izvođenjem pjesme Kanet na vetru Damira Kedže. Potekle su riječi i glazba te se svaka škola predstavila nečim što je dio njihova identiteta i dio kulturnog nasljeđa kraja iz kojeg dolaze. OŠ dr. Josipa Pančića predstavila se recitacijom, OŠ Hreljin, OŠ Kostrena i  OŠ Sveti Matej glazbenom točkom, OŠ  Ivana Mažuranića, OŠ Kraljevica,  OŠ Jelenje-Dražice i OŠ Srdoči scenskim nastupima. Ono što je nepobitno je da se dvoranom, zahvaljujući izvrsnom ozvučenju dBoki sound and light, zaorila čakavština i ugrijala dlanove gledatelja.

OŠ Sveti Matej, Viškovo

U završnoj riječi voditelja naglašeno je da je OŠ Čavle spremna i dogodine primiti još više izvođača i predstavnika škola s istim ciljem – povezati škole koje njeguju čakavsko narječje radi njegova čuvanja, zaštite i promicanja.

Dolores Maršanić, učiteljica Hrvatskoga jezika
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anita Štimac   datum: 5. 11. 2017.

Tražilica

e-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 216227
Ovaj mjesec: 1716
Ovaj tjedan: 3
Danas: 3

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju