preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

 

„Prijatel ni nikad dugo“ - posjet učenika i učitelja iz Mađarske OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“

Od 22. do 27. svibnja 2012. gradišćanski Hrvati iz Mađarske, točnije 12 učenika i 3 učitelja iz Koljnofa u Mađarskoj, bili su gosti učenika šestih razreda OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“ te sa svojim domaćinima sudjelovali u nastavi i aktivnostima u našoj i susjednoj nam školi.

Ovaj posjet je proizašao iz međunarodne suradnje Čakavskih katedri, grobničke u Hrvatskoj i šopronske u Mađarskoj.

Temelj ove međunarodne suradnje i programa razmjene učenika je činjenica da je grobnička čakavština proglašena zaštićenom nematerijalnom baštinom Republike Hrvatske te da je jedan od dugoročnih ciljeva razvojnog plana Osnovne škole Čavle i profiliranje škole kao izvorišnog centra grobničke čakavštine.

 

 

Cilj ovog programa je:

  • Upoznati učenike iz Koljnofa sa kulturom i  jezikom svojih predaka te sa jezikom, običajima i tradicijom grobničkog kraja i okolice,

  • Upoznati jezik, običaje i tradiciju gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj te doprinijeti radu katedre Čakavskog sabora Šopron u Mađarskoj, jedine od 30 katedri Čakavskog sabora koja djeluje izvan RH-e, a koju su osnovali gradišćanski Hrvati iz Mađarske i Austrije,

  • Jačanje suradnje OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“ te razvijanju svijesti o pripadnosti grobničkom kraju i vrijednosti grobničkog govora, šireći svoje ciljeve na Gradišće i vrijednosti hrvatskog jezika gradišćanskih Hrvata kao temelja sličnosti koje povezuju Gradišćance i Grobničane.

 


Nastavak programa međunarodne suradnje i razmjene učenika OŠ Mihovil Naković, Koljnof, OŠ Čavle, Čavle i OŠ Jelenje - Dražice:

Prijatelj ni nikad dugo – program

temeljen na ljubavi prema hrvatskom jeziku i grobničkoj čakavici

 

           OŠ Čavle i OŠ Jelenje-Dražice su krajem 2011. godine započele sa zanimljivim programom suradnje s Osnovnom školom Mihovil Naković u Koljnofu, jednim od sjedišta gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. Naime, u prosincu 2011. godine, Katedra čakavskog sabora Grobnišćine organizirala je posjet Katedri čakavskog sabora Šopron (Mađarska) u sklopu kojeg su, uz predstavnike Katedre, Koljnof i Šopron posjetili predstavnici Općina Čavle i Jelenje te Osnovnih  škola Čavle i Jelenje-Dražice. Glavni cilj ovog posjeta bio je razgovor o budućoj suradnji između dviju Katedra, općina, te osnovnih škola. Naime, koljnofska je osnovna škola dvojezična škola u kojoj učenici pohađaju nastavu na mađarskom i hrvatskom jeziku, te njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Hrvatski jezik koji njeguju koljnofski Hrvati vrlo je sličan grobničkoj čakavici čime su uklonjene sve komunikacijske prepreke. Vrijednost samog programa leži i u činjenici da je grobnička čakavica proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom RH-e.

Iz tog je susreta proizašao dogovor o razmjeni učenika, te je grupa učitelja i učenika šestog razreda OŠ Mihovil Naković bila gost OŠ Čavle iOŠ Jelenje-Dražice od 22.-27. svibnja 2012. godine.

Učenici su bili smješteni u obitelji naših učenika, a osim posjete nastavi hrvatskog, njemačkog i engleskog jezika, povijesti, geografije i matematike, za učenike su organizirane radionice oblikovanja nakita, origamija i robotike, te terenska nastava u sklopu koje su se učenici upoznali s Grobnišćinom i posjetili Kaštel i župnu crkvu u Gradu Grobniku, župnu crkvu u Cerniku, kovačiju i mlin u Martinovom selu, a iskušali su se i u jahanju konja i brojnim drugim aktivnostima. Poseban doživljaj za učenike bio je posjet Astronomskom centru i vrijeme provedeno na moru u Kostreni.

U razdoblju od 15.–19. listopada 2012., organiziran je uzvratni posjet grupe učenika i učitelja OŠ Čavle i OŠ Jelenje-Dražice učenicima u Koljnofu. Mjesto Koljnof (Kópháza) je općina s 2 000 stanovnika u Đursko-mošonsko-šopronskoj županiji, udaljena 5 km od Šoprona.

Učenici su bili smješteni u obiteljima domaćina. Dobrodošlicu nam je iskazao i načelnik općine, gospodin Franjo Grubić. Domaćini su nam pokazali koliko se raduju svakom kontaktu i novom prijateljstvu koje ih povezuje s Hrvatskom. Pripremili su bogat program: osim nazočnosti nastavi hrvatskog jezika, njemačkog jezika, geografije, tjelesne i zdravstvene kulture, za učenike je organizirana radionica tradicionalnog plesa, oslikavanja majica, igranje floorballa, obilazak tvornice čokoladeHarrer, vožnja bobom te zabava uz karaoke, kušanje mađarskih specijaliteta i nacionalne slastice doboš-torte.

Učenici su obišli mjesto Koljnof, obližnji grad Šopron, dvorac obitelji Szechenyi s ergelom i obližnjim muzejom lokomotiva, a organiziran je i jednodnevni izlet u Beč uz posjet dvorcu Schönbrunn i zoološkom vrtu.

U vrijeme našeg boravka OŠ Mihovil Naković je bila domaćin natjecanja u čitanju tekstova na hrvatskom jeziku na kojem su uz domaćine sudjelovali učenici iz okolnih mjesta koja njeguju hrvatski jezik: Hrvatska Kemlja, Bizonja, Petrovo Selo, Hrvatske Šice, Narda, Hrvatski Židan, Prisika i Unda.

Mihovil Naković (1840.-1900.), po kojem škola nosi ime, bio je pisac, skladatelj i učitelj ove škole, koordinator izdavanja školskih udžbenika na hrvatskom jeziku i veliki zagovornik uvođenja novogradišćanskog pravopisa.

S ovog putovanja su se naši učenici vratili zadovoljni i puni dojmova. Dobrodošlica, gostoljubivost i srdačnost domaćina osjećali su se tijekom cijelog našeg boravka. A njihova ljubav prema tamburici, pjesmi i tradicionalnom plesu učinila je naš boravak još ugodnijim i zabavnijim.

U njihovom nastojanju da podignu kvalitetu učenja hrvatskoj jezika u svojoj školi, pomoći ćemo im slanjem materijala i stručne literature, organiziranjem učenja na daljinu, praćenjem nekih nastavnih sati u našim školana iz hrvatskog jezika, povijesti, geografije, kemije i dr.

Cilj ove suradnje je kontinuirana suradnja i razmjena učenika, stvaranje prijateljstva temeljenog na ljubavi prema hrvatskom jeziku i grobničkoj čakavici, razvijanje svijesti o  vrijednosti grobničkog govora kao temelja sličnosti koje povezuju Grobničane i Gradišćance.

Šireći suradnju izvan domovine, ovaj Program će pomoći djeci da prepoznaju sličnosti koje povezuju, ali i ukazati na različitosti koje nadahnjuju.

Program se nastavlja, te je dogovoreno da će naši novi prijatelji iz Koljnofa na razmjenu dolaziti u mjesecu svibnju, a naši će učenici biti njihovi gosti u listopadu. Radujemo se ponovnom susretu.  VISZONT LATAŠRA! (Do viđenja!)

 

 

Tanja Stanković, ravnateljica OŠ Čavle

Gordana Manojlović, učiteljica njemačkog jezika OŠ Čavle


          

         

         

         

         


 

PETODNEVNI POSJET UČENIKA I UČITELJA IZ OŠ "MIHOVIL NAKOVIĆ", KOLJNOF ( MAĐARSKA ) OŠ ČAVLE I OŠ JELENJE-DRAŽICE

 NASTAVAK SURADNJE ZASNOVANE NA PRIJATELJSTVU I LJUBAVI PREMA HRVATSKOM JEZIKU I GROBNIČKOJ ČAKAVICI

Od 3. do 7. lipnja 2013. godine, 13 učenika šestih i sedmih razreda te ravnateljica i tri učiteljice iz OŠ "Mihovil Naković", Koljnof (Mađarska) bili su gosti OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“. Time  se nastavlja program međunarodne razmjene učenika Prijatel ni nikad dugo koji je započeo u prosincu 2011. godine kada je Katedra Čakavskog sabora Grobnišćineorganizirala posjet Katedri Čakavskog sabora Šopron ,Mađarska u sklopu kojeg su, uz predstavnike Katedre i Općine Čavle, Koljnof  posjetili i predstavnici naše škole, učiteljice Gordana Manojlović i Nikolina Bolić Starčević. Glavni cilj ovog posjeta bio je dogovor o budućoj suradnji  između dviju Katedri, općina te osnovnih škola. 

 

Naime, koljnofska je osnovna škola,  OŠ „Mihovil Naković“,  dvojezična škola u kojoj učenici, potomci gradišćanskih Hrvata, pohađaju nastavu na mađarskom i hrvatskom jeziku te njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Hrvatski jezik koji njeguju koljnofski Hrvati vrlo je sličan grobničkoj čakavici čime su uklonjene sve komunikacijske prepreke. Iz tog je susreta proizašao dogovor o razmjeni učenika te su do sada realizirane dvije posjete učenika: u svibnju 2012. započeo je ovaj program dolaskom učenika i učitelja iz Mađarske te nastavljen u listopadu 2012. godine  uzvratnim posjetom učenika i učitelja OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“.

Ovaj program je značajan dio međunarodne suradnje čakavskih katedri, grobničke u Hrvatskoj i šopronske u Mađarskoj te konkretna potpora  gradišćanskohrvatskom jeziku kao drevnom obliku hrvatskoga jezika. Temelj ove međunarodne suradnje i programa razmjene učenika je činjenica da je grobnička čakavština proglašena zaštićenom nematerijalnom baštinom Republike Hrvatske te da je jedan od dugoročnih ciljeva  Razvojnog plana  Osnovne škole Čavle i profiliranje škole kao izvorišnog centra grobničke čakavštine. 

Vrijednost programa je u činjenici da on doprinosi suradnji susjednih škola, OŠ Čavle i OŠ „Jelenje- Dražice“ i razvijanju svijesti o pripadnosti grobničkom kraju i vrijednosti grobničkog govora, šireći svoje ciljeve na Gradišće i vrijednosti gradišćanskohrvatskog jezika kao temelja sličnosti koje povezuju gradišćanske Hrvate i Grobničane.

Međunarodni program razmjene učenika će također značajno  obogatiti kulturnu baštinu oba kraja, snažeći ljubav svakog pojedinca za zavičaj, čime će nedvojbeno uroditi druženja učenika za i izvan nastave i daljnje upoznavanje djece s nemjerljivim vrijednostima zajedničkih nam korijena. Šireći suradnju izvan domovine, kroz ovaj program razmjene učenika voditelji će djeci pomoći da prepoznaju sličnosti koje povezuju, ali i ukazati na  vrijednosti različitosti  koje  nadahnjuju.

Kao pravi domaćini, potrudili smo se da i ovaj posjet naših gostiju  bude zanimljiv, poučan, ali i zabavan. Nastavili smo s upoznavanjem prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti našeg kraja i županije te smo održali terensku nastavu u Kaštelu u Gradu Grobniku gdje su nas dočekali inicijatori ove suradnje, Vlasta Juretić i Vinko Škaron, posjetili Marijansko svetište i Gradinu na Trsatu, razgledali HNK „Ivan pl. Zajc“, prošetali riječkim Korzom i susjednom nam Opatijom.

   

   

Cilj ove posjete bio je i upoznati goste s glagoljicom te smo posjetili OŠKostrena čiji su nam učenici prezentirali dio svojeg projekta posvećenog glagoljici, a ravnateljica škole, prof. Biserka Miškulin, toplim riječima dobrodošlice učinila je naš boravak u školi još ugodnijim.

  

U sklopu jednodnevne terenske nastave obišli smo i  kulturno-povijesne znamenitosti i glagoljaške spomenike na otoku Krku. Našim gostima je posebno zanimljiva bila vožnja brodićem na Košljun te razgled Košljuna i Jurandvora.

  

Učenici su s učiteljima prisustvovali i nastavi hrvatskog (učiteljice Neda Macan, Romina Stanković Šubat, Valerija Valentin i Marta Mihičić) i njemačkog jezika (učiteljica Gordana Manojlović), matematike (učiteljice Ljerka Linić i Vesna Matković), povijesti (učiteljica Denis Pavin) i geografije (učiteljice Nela Perušić i Snježana Macan). Na vrlo zanimljiv način učenicima su prezentirani sadržaji vezani uz čakavštinu, glagoljicu, kulturno-povijesne znamenitosti i prirodne ljepote našeg kraja i zemlje.

  

  

Svojim gostima su učenici OŠ Čavle prezentirali i dio iz multidisciplinarnog projekta Kako uloviti sjenu: Camera obscura (učitelj voditelj: Maja Rendić) i Sunčani sat (učitelji voditelji:Anita Štimac i Gordana Majnarić Janeš) te su imali priliku razgledati sunčani sat u školskom mediteranskom vrtu, a fotografije nastale u radionici Camera obscura učenici su ponijeli doma kao uspomenu na ovaj susret.

  

Posebno je zanimljivo bilo u radionicama. U OŠ Čavle održana je Mala škola aromaterapije (voditeljica: Tatjana Milaković), radionica izrade satova (voditeljica: Dijana Malinić) i filcanja vune (voditeljice: Barbara Lukanić Miculinić i Dajana Radoš) te robotike – Robo trka na prstenac (učitelji voditelji: Mira Fafanđel i Martina Štefanac), a napravljeni satovi i cvjetovi od vune još su jedna lijepa uspomena koju su učenici iz Mađarske ponijeli svojim kućama.

      

      

      

      

  

U OŠ „Jelenje-Dražice“ učenicima su se prezentirali tradicionalne dječje igre i folklorni plesovi (učitelj voditelj: Martina Mičetić ), a svoje plesno umijeće pokazali su na ritmici (učitelj voditelj: Maja Margetić) i plešući zumbu (voditeljica: Eli Trubić). Interesantno je bilo i u likovnoj radionici (učitelji voditelji: Marijana Senkić, Sanja Sudan i Ana Trahlić), a šalice i narukvice prijateljstva nastale u radionici učenici su ponijeli doma za uspomenu.

Svaki dan završavao je veselim zajedničkim druženjima u obiteljima učenika domaćina, a za ugodan boravak učitelja pratitelja pobrinulo se je osoblje hotela Villa Sandi u Čavlima čiji su vlasnici pružili nesebičnu potporu u realizaciji ovog programa.

Na jesen se planira uzvratni posjet učenika domaćina i učitelja OŠ Čavle i OŠ „Jelenje-Dražice“ učenicima u Koljnofu.

         Ovom prilikom želimo zahvaliti obitelji Cvečić te roditeljima i učenicima domaćinima bez kojih ne bi bila moguća realizacija ovog programa. Svojim angažmanom i trudom doprinijeli su da se naši gosti osjećaju vrlo ugodno i dobrodošlo o čemu najbolje govori poruka jedne od učiteljica nakon povratka u Koljnof:

 

„… Evo javljamo se već iz Koljnofa. Sretno smo prebrodili put i vrijeme je bilo dobro. Još se jednom zahvaljujem u ime svih odraslih i djece također…puni smo lijepih dojmova i novih doživljaja. Vaši roditelji su stvarno sve poduzeli da bi se  nasa djeca ugodno osjećala… i kolege profesori su bili zaista ljubazni.

Najljepša hvala za sve!

Srdačan pozdrav svima, Marijana Payritis Fruhwir"

 


 

PETODNEVNI POSJET UČENIKA I UČITELJA OŠ ČAVLE I OŠ JELENJE-DRAŽICE OŠ MIHOVIL NAKOVIĆ, KOLJNOF (MAĐARSKA)

Nastavak programa međunarodne suradnje i razmjene učenika OŠ Mihovil Naković, Koljnof, OŠ Čavle, Čavle i OŠ Jelenje - Dražice:

Prijatel ni nikad dugo

 

Program temeljen na ljubavi prema hrvatskom jeziku i grobničkoj čakavici

 

Od 21. do 25. listopada 2013. godine, grupa učenika i učitelja OŠ Čavle i OŠ Jelenje-Dražice je po drugi put posjetila OŠ Mihovil Naković u Koljnofu, Mađarska. Mjesto Koljnof (Kópháza) je općina s 2 000 stanovnika u Đursko-mošonsko-šopronskoj županiji, udaljeno 5 km od Šoprona.


Koljnofska je osnovna škola dvojezična škola u kojoj učenici, potomci gradišćanskih Hrvata, pohađaju nastavu na mađarskom i hrvatskom jeziku te njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Hrvatski jezik koji njeguju koljnofski Hrvati vrlo je sličan grobničkoj čakavici čime su uklonjene sve komunikacijske prepreke. Iz tog je susreta proizašao dogovor o razmjeni učenika, te su do sada realizirane dvije posjete učenika iz Mađarske: u svibnju 2012. te u lipnju 2013. godine.  

Mihovil Naković (1840.-1900.), po kojem škola nosi ime, bio je pisac, skladatelj i učitelj ove škole, koordinator izdavanja školskih udžbenika na hrvatskom jeziku i veliki zagovornik uvođenja novogradišćanskog pravopisa.

Domaćini su se i ovaj put potrudili i priredili svojim gostima raznovrstan i zanimljiv program. Učenici su prisustvovali nastavi hrvatskog i njemačkog jezika, povijesti i glazbene kulture; aktivno su se uključili u radionice oslikavanja platnenih vrećica, izrade nakita i lampiona;  obišli  kulturno-povijesne znamenitosti obližnjeg Šoprona te posjetili mjesto Prisiku u kojem se nalazi Sakralni muzej.

 

 

 

 

 

Organiziran je i jednodnevni izlet u glavni grad Mađarske, Budimpeštu.

 

Uz razgled kulturno-povijesnih znamenitosti, učenici su posjetili i dvojezičnu školu u kojoj se nalazi hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom.

 

Ni zabave nije nedostajalo. Održano je natjecanje u kuglanju, a najveće zadovoljstvo bila je vožnja bobom i posjet tvornici čokolade Harrer gdje su gosti uživali u degustaciji raznih vrsta čokolade.

 

 

Učiteljica tehničke kulture, Mira Fafanđel, je domaćinima održala prezentaciju Robotrke na prstenac, nastale prema pravilima stare viteške igre iz okolice Barbana (Istra), Trka na prstenac. Domaćini su vrlo brzo savladali osnove, te je održano malo natjecanje.

 

Gosti su nazočili i proslavi obljetnice Mađarske revolucije 1956. godine koja se obilježava 23. listopada.

Navečer su se učenici družili i zabavljali u obiteljima svojih domaćina kod kojih je većina učenika boravila po drugi puta.

Učenici i učitelji vratili su se zadovoljni i puni dojmova. Dobrodošlica, gostoljubivost i srdačnost domaćina pratila je goste tijekom cijelog boravka, a ljubav prema tamburici, pjesmi i tradicionalnom plesu učinila je boravak učenika i učitelja dviju grobničkih škola još ugodnijim i zabavnijim.

 

Ovim posjetom se nastavlja program međunarodne razmjene učenikaPrijatel ni nikad dugo koji je započeo u prosincu 2011. godine kada jeKatedra Čakavskog sabora Grobnišćine organizirala posjet Katedri Čakavskog sabora Šopron u sklopu kojeg su, uz predstavnike Katedre i Općine Čavle, Koljnof  posjetili i predstavnici naše škole. Glavni cilj ovog posjeta bio je dogovor o budućoj suradnji  između dviju Katedri, općina te osnovnih škola. 

Temelj međunarodne suradnje i programa razmjene učenika je činjenica da je grobnička čakavština proglašena zaštićenom nematerijalnom baštinom Republike Hrvatske te da je jedan od dugoročnih ciljeva  Razvojnog plana  Osnovne škole Čavle i profiliranje škole kao izvorišnog centra grobničke čakavštine. Vrijednost programa je u činjenici da on doprinosi suradnji susjednih škola, OŠ Čavle i OŠ Jelenje- Dražice i razvijanju svijesti o pripadnosti grobničkom kraju i vrijednosti grobničkog govora.

Međunarodni program razmjene učenika će također značajno  obogatiti kulturnu baštinu oba kraja, snažeći ljubav svakog pojedinca za zavičaj, čime će nedvojbeno uroditi druženja učenika za i izvan nastave te daljnje upoznavanje djece s nemjerljivim vrijednostima zajedničkih nam korijena. Šireći suradnju izvan domovine, kroz ovaj program razmjene učenika voditelji će djeci pomoći da prepoznaju sličnosti koje povezuju, ali i ukazati na  vrijednosti različitosti  koje  nadahnjuju.

Program se nastavlja dogovorom da će prijatelji iz Koljnofa na razmjenu dolaziti u mjesecu svibnju/lipnju, a naši će učenici biti njihovi gosti u listopadu. Radujemo se ponovnom susretu.

VISZONT LATAŠRA! (Do viđenja!)

 

Pripremile učiteljice OŠ Čavle:

 

Mira Fafanđel, učiteljica tehničke kulture

Gordana Manojlović, učiteljica njemačkog jezika

Denis Pavin, učiteljica povijesti


 

POZDRAVI IZ OŠ DOB, SLOVENIJA

Naši gosti iz slovenske škole OŠ „Dob“  šalju tople pozdrave.  Kao dio karnevalske grupe OŠ ČavleGrobnički žvejarini, naši su gosti iz Slovenije sudjelovali na ovogodišnjoj Dječjoj karnevalskoj povorci i  vratili se kućama  prepuni lijepih dojmova, oduševljeni atmosferom i školom kao domaćinom te se vesele ponovnom susretu u mjesecu svibnju kada je planiran odlazak naših učenika u uzvratni posjet.

                                                                                                                    Novinarska grupa

 


 

 

 

 


 

POSJET SLOVENSKOJ OŠ DOB, ŠKOLI DUGE TRADICIJE I BOGATE PROŠLOSTI

 

Upam, da bomo prijatelji še na mnoga leta…

Susret dviju ravnateljica

Riječi su  Barbke Drobnič, ravnateljice OŠ Dob iz Slovenije koja je uz svoje kolegice bila domaćin učenicima OŠ Čavle i voditeljicama 9. svibnja 2014. godine kada se obilježava Dan Europe.

Suradnja između dviju škola započela je 2013. godine kada su učiteljice OŠ Dob posjetile OŠ Čavle i započele raditi na zajedničkom projektu koji je uključivao rad jedne i druge škole. Prvi službeni posjet  školi bio je u vrijeme održavanja Riječkoga karnevala u veljači 2014. godine kada su slovenski učenici zajedno s učenicima OŠ Čavle krenuli kao Čavjanski žvejarini u maskiranu povorku. Nakon nekoliko mjeseci uslijedio je uzvratni posjet slovenskoj školi. 

 

Druženje sa slovenskim učenicima

Nakon tople dobrodošlice, zajedničke marende, učenici su uz pratnju svojih voditeljica obišli školu, učionice i kabinete, sportsku dvoranu i knjižnicu, upoznali se sa svojim slovenskim vršnjacima te krenuli prema informatičkoj učionici gdje se održala jezična radionica na kojoj su učenici učili osnove slovenskoga jezika.

       Učionica "angleščine"

         Zanimljivi plakati

Jezična radionica na slovenskom jeziku

 Ispred starog dijela škole u neposrednoj blizini školskog igrališta dragi prijatelji su organizirali slikanje kako bi naš susret ostao zabilježen i foto objektivom. 

Za dugo sjećanje

Sportska natjecanja oduvijek oduševljavaju učenike pa su se naši učenici rado odazvali igrama sa Slovencima. Bilo je odbojke, skakanja u vreći, igre graničara, potezanje konopa.

Sportske igre

 Nakon igre, učenici su imali priliku upoznati slovensku pjevačicu Nušu Derendu koja je 2001. godine osvojila 7. mjesto na Euroviziji  pjesmom Energy. Prilikom susreta našoj je škola uručena zajednička fotografija za uspomenu na jednodnevno druženje.

         Poklon OŠ Dob OŠ Čavle

       Susret s Nušom Derendom

 

Uslijedio je zajednički objed u školskoj blagovaonici te posjet Arboretumu, druženje u živopisnom parku dinosaura i uživanje u različitim vrstama cvijeća. 

 Petaši u Sloveniji

Centar Ljubljane je uvijek zanimljiva meta za posjetitelje tako da jednodnevna posjeta Sloveniji bila obogaćena šetnjom  Ljubljanom, Prešernovim trgom i vožnjom brodicom po rijeci Ljubljanici. 

Zahvaljujući susretu i organizaciji posjete, sklopila su se nova prijateljstva, razmijenili su se brojevi mobitela, dogovorena je komunikacija putem Facebooka i na kraju, rodila se ideja o višednevnom boravku učenika kako u Sloveniji tako i u Hrvatskoj.

 

Voditeljice terenske nastave:

Ana Barković, Denis Pavin, Dolores Maršanić i Tanja Stanković

 

 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221463
Ovaj mjesec: 2161
Ovaj tjedan: 784
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju