preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

GROBNIČKA JESEN 2016.

DOBRO JE ŽIVJETI NA ZEMLJI GROBNIČKOJ

 

Učenici - članovi izvannastavnih aktivnosti naše škole i ove su godine proveli su ugodno i korisno prijepodne na stvaralačkim radionicama u Gradu Grobniku povodom Grobničke jeseni 2016.

Za sudjelovanje na radionicama, koje već dugi niz godina za učenike osnovnih škola organizira Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine, nikada ne nedostaje interesa te se i ovoga puta u program uključilo pedesetak učenika.

Novinarke na zadatku               Uvijek srdačan doček domaćina

Na glagoljaškoj radionici nastao je neobični zbornik učeničkih radova. Naime, u glagoljskoj azbuci svako slovo ima značenje te čitajući prva slova azbuke nastaje rečenica sljedećeg značenja: Ja, poznajući knjige (Boga, Božju riječ), govorim da je dobro živjeti veoma na zemlji. Učenici su stoga najprije dobili kreativni zadatak - napisati zašto je dobro živjeti na zemlji – ali našoj domaćoj, grobničkoj. Potom su svoje lijepe misli pomoću duktusa prepisivali na papir glagoljicom i pritom pokazali zavidnu vještinu s obzirom da su se neki prvi put susreli s ovim drevnim pismom.

  Radna atmosfera na radionici glagoljice     Srednjovjekovna zabava izbliza

Po završetku prijepisa zalijepili smo radove na kartone i uvezli ih u knjigu nalik starim slavenskim misalima te naslovnicu ukrasili jesenskim motivima od uglavnom od prirodnih materijala. Najbržima je ostalo dovoljno vremena i za izradu magneta s glagoljskim natpisom. Radionicu je osmislila i vodila učiteljica Katarina Badurina Miculinić uz pomoć vjeroučiteljice Marte Zoretić i učiteljice Povijesti Denis Pavin.

Zbornik učeničkih radova pisanih glagoljicom

Na likovnoj radionici pod vodstvom učiteljice Barbare Brnelić učenice su izradile asamblaž od materijala sakupljenih u prirodi. Asamblaž je kiparska tehnika kolažiranja raznih predmeta i materijala. Učenice su tako koristile kore različitih vrsta stabala kao što su trešnja, bukva, bor, hrast, zatim žirevi, ljuske češera, kore kestena, piljevina, suho lišće i slično. Koristeći kliješta oblikovale su Kaštel i Crkvu sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku od komadića kora, a Grobničke Alpe koje se prostiru u daljini gradile su od piljevine. Ostale detalje kao što su raslinje, zidovi i kućice načinile su od preostalih materijala. Osim što su povezale koncept rada s temom Grobničke jeseni kroz odabir motiva i materijala  kojim su radile, također su kroz svoj rad poslale snažnu ekološku poruku.

 

                                                                  Asamblaž u izradi                     Pravo eko-umjetničko djelo!

O tome koliko radosti učenicima donosi ovakav način rada u mješovitim grupama i osebujnom prostoru Kaštela svjedoči njihova izjava kako bi trebala postojati „i ovakva Grobnička zima i ovakvo Grobničko proljeće“.

    Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika i

Barbara Brnelić, učiteljica Likovne kulture


Mladi su bašćine glasi

Jesen na Grobniku svake je godine bogata i prepuna raznolikih događanja koji, zahvaljujući Katedri Čakavskoga sabora Grobnšćine, okuplja osnovce kojima se pruža prilika da pokažu svoja umijeća pišući na narječju, slikajući, pjesmom i plesom.

 Sve započinje u rujnu sabiranjem dječjih literarnih radova osnovnih škola iz Rijeke i riječkog prstena na čakavskom narječju te likovnih radova izrađenih različitim tehnikama. Na ovogodišnjem natječaju Darovani 2016. u sklopu Grobničkih jeseni 2016. proglašeni su najbolji radovi podijeljeni u nekoliko kategorija: poetski radovi učenika nižih i viših razreda, prozni radovi učenika nižih i viših razreda te likovni radovi. Svečana podjela priznanja nagrađenim učenicima upriličena je 30. rujna 2016. godine u Gradu Grobniku.

Početkom listopada organizirane su kreativne radionice u Gradu Grobniku (literarna i zavičajna radionica, radionica glagoljice, likovna radionica) za učenike osnovnih škola s područja Grobnika i okolice. Učenici su se mogli uključiti u različite radionice te kreativno izraziti svoje misli i doživljaje.

 Oni koji su dobili zasluženo priznanje na Darovanima 2016., imali su priliku posjetiti Ozalj, grad partner Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine.

Darovani 2016. u Ozlju

Učenici su upoznali rad uspješne tvrtke Aquaestil, novo hvalevrijedno postrojenje za otpadne vode, Munjaru, Osnovnu školu Slave Raškaj, etno selo i Zavičajni muzej grada Ozlja te upoznati djelovanje KUD –a Katarina Zrinski.

Predstavljanje KUD - a Katarina Zrinski

Prije obilaska muzeja, učenicima je predstavljena tzv. Ozaljska ruta koja  uključuje krajolike i  vidikovce Slave Raškaj, poznate hrvatske slikarice,  kojoj su svjetlost i voda bile glavna inspiracija. Izleti Na tragovima naših starih koje godinama organizira KČSG, zanimljivi su svim učenicima i voditeljima te svojevrsni poticaj da ulože još više truda u svoj daljnji stvaralački rad.

Krajem listopada 2016. godine, točnije 27. listopada, održana je završna svečanost za Darovane 2016. u Domu kulture na Čavlima. Tena Tomiša i Karin Volarić, učenice 8. b razreda, uspješno su vodile kulturno – umjetnički program u kojem sudjelovali učenici OŠ Čavle, OŠ Kraljevica, OŠ Hreljin, OŠ Jelenje – Dražice, OŠ Srdoči , OŠ Kostrena i OŠ Sveti Matej iz Viškova. Voditeljice su u uvodnom dijelu naglasile važnost Katedre koja svake godine okuplja sve više djece i kojoj je cilj njegovanje i promicanje narječja i tradicije kraja u kojem djeca žive. Nadalje, publika je upoznata s projektom Katedre Mladi su bašćine glasi kojeg je prepoznalo i Ministarstvo kulture ističući da je navedeni projekt primjer dobre zaštite, očuvanja i promicanja kulturne baštine, naročito nematerijalne, koja se usko veže uz zajednicu u cjelini. Vlasta Juretić, pjesnikinja i neumorni pokretač rada s djecom, pozdravila je nazočne te istaknula važnost Katedre u radu s mladim naraštajima.

 Nanizale su se zgodne učeničke izvedbe poput recitacija i scenskih igri (Kad san bil mići, OŠ Kraljevica; Falša mala, OŠ Kostrena; Karače, OŠ Čavle; Pozdrav Grobničanon i Kvarnerske igre, OŠ Sveti Matej Viškovo; Moji mat i otac, OŠ Srdoči; Bajka o maslačkimi, OŠ Čavle) te glazbenih točaka (Šinjora bura, OŠ Čavle; Kostrena i ja , OŠ Kostrena; Vavik najlipja, OŠ Jelenje – Dražice; Škoj, OŠ Sveti Matej Viškovo; Ribar Ivić, OŠ Hreljin).

Bajka o maslackimi, OŠ Čavle                 Ribar Ivić iz OŠ Hreljin

Kad san bil miće dite, OŠ Kraljevica       Vavik najlipja, OŠ Jelenje - Dražice

Dojmljiva je bila instrumentalna glazba dvojice učenika Antonija Kezića i Dorijana Biondića iz OŠ Sveti Matej iz Viškova koji su gitarom i harmonikom još snažnije istaknuli ljepotu stihova čakavskih barda Zorana Kompanjeta i Berta Lučića.

Instrumentalna pratnja, OŠ Sveti Matej

U predvorju Doma bili su izloženi nagrađeni radovi učenika te predmeti koji su nastali tijekom boravka u kreativnim radionicama u Gradu Grobniku.

   

Likovni i literarni radovi OŠ Srdoči         Radovi OŠ Kostrena

 Na kraju programa upućena je zahvala organizatorima i gospođi Vlasti Juretić kojima je cilj okupiti što više mladih i uključiti ih u projekte Grobničkih jeseni. Stvaralaštvo ovogodišnjih Darovanih trebalo bi biti   putokaz i poticaj budućim generacijama da sačuvaju svoje običaje, tradiciju i narječje.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika


KVIZ GDJE SAM-TKO SAM 2016.

Čestitamo svim natjecateljima i želimo im puno uspjeha u slijedećem  krugu natjecanja koje će se održati  u Domu kulture Čavle, 18. studenoga u 18,00 sati. 

 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221465
Ovaj mjesec: 2163
Ovaj tjedan: 786
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju