preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 


NACIONALNI PROGRAM

ZA PROVEDBU SHEME ŠKOLSKOG VOĆA

 

Republika Hrvatska odlučila je po principima Europske unije od 2013. godine provoditi Shemu školskog voća kao mjeru koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole i kroz to:

  • promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,
  • oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli,
  • omogućiti školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća.

Nacionalni program za provedbu Sheme školskog voća provodit će se jednako na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014. godine. Tekst Nacionalnog programa za provedbu Sheme školskog voća nalazi se na stranici www.mps.hr

Pri izradi Nacionalnog programa za provedbu Sheme školskog voća, vodilo se je činjenicom da prehrana utječe na rast i razvoj djece, njihovu tjelesnu i mentalnu sposobnost te otpornost na bolesti.

Praćenje stanja uhranjenosti djece u dobi od 7 do 14 godina u razdoblju od 2005. do 2009. godine pokazalo je da je 26,4 % školske djece imalo prekomjernu tjelesnu masu, od čega je:

  • 15,2 % djece imalo povećanu tjelesnu masu, a
  • 11,2 % djece bilo je debelo.

Uzroci ove nepovoljne slike stanja uhranjenosti djece osnovnoškolskog uzrasta u Republici Hrvatskoj nalaze se u kombinaciji loših prehrambenih navika i nedovoljne i neredovite tjelesne aktivnosti što pogoduje nastanku debljine i razvoju nekih kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, hipertenzije, hiperlipidemije i debljine u odrasloj dobi.

Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.

U većini osnovnih škola u Republici Hrvatskoj postoji dobro organiziran sustav školske prehrane u koju su uključeni i obroci koji sadrže voće i povrće.

Međutim, voće i povrće premalo je zastupljeno u svakodnevnoj prehrani djece te nam je cilj kroz Shemu školskog voća podići razinu svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani.

 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221463
Ovaj mjesec: 2161
Ovaj tjedan: 784
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju