preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

 

23. TRAVNJA 2015. PROJEKTNI DAN OŠ ČAVLE

 

 


EKO TRAVANJ - PROJEKTNI DAN OŠ ČAVLE

U mjesecu travnju 2014. učenici OŠ Čavle su brojnim aktivnostima obilježili Dan planeta Zemlja,   sudjelovali u eko akciji Općine Čavle i kampanjiZelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, a u petak, 26. travnja, održali Eko travanj, projektni dan posvećen ekologiji, zaštiti i očuvanju okoliša i obnovljivih izvora energije, zdravlju i zdravim navikama života…

 

Nakon školske radijske emisije „3 + MI“  i prigodnog uvoda u projektni dan, učenici i njihovi učitelji mentori predstavili su ostalim učenicima zanimljive projekte i prezentacije:

 • Obnovljivi izvori energije , fotonaponski solarni sustav na krovu školske športske dvorane  i dobiveni energetski certifikat

 • Hrvatska kulturna baština – projekt čija je prezentacija završila stihovima Ivana Brdara Grobniškog:

    “Odgrnimo sledić

    Te stare koltrine

    Vrnimo se malo              

    Va pasano vrime.“             

   
 • A kada je o vremenu riječ, posebno je interesantno bilo u radioniciPrimjena sunčanog sata u svakodnevnom životu te prezentacija izvedenog betonskog sunčanog sata u Mediteranskom vrtu škole.

 • US DAY – zanimljivi sadržaji o kulturi i običajima stanovnika SAD-a  te zavidno znanje engleskog jezika koje su učenici pokazali prilikom prezentacije projekta nagrađeni su pljeskom publike.

 • Zdravstveni odgoj u nastavi hrvatskog jezika – da se sat hrvatskog jezika i zdravstveni odgoj mogu povezati, potvrđuju problemski članci učenika osmih razreda. Učenici su pisali o ovisnostima, zdravoj hrani, poremećajima u prehrani i organizaciji slobodnog vremena, a najbolji radovi pročitani su povodom Projektnog dana.
 • Kao prijedlog za kvalitetno i sadržajno provođenje slobodnog vremena prikazana je prezentacija Od sijača nanogredica do Bašćanske ploče  - prezentacija o jednodnevnom izletu učenika u Zagreb u sklopu kojeg su učenici posjetili Institut Ruđer Bošković. Cilj prezentacije bio je znanost približiti mladima te ih osvijestiti koliko su tradicija i kulturna baština važni za budućnost svakog naroda. 

 • Edukativnim filmom „Misli na sutra“ i prigodnim eko porukama učenike 1. – 4. razreda podučilo se o pravilnom zbrinjavanju otpada i odgovornom ponašanju jer za budućnost našeg planeta odgovorni smo mi sami.
 • Učenici su predstavili i projekte nagrađene 2. i 3. nagradom na ovogodišnjem Festivalu znanosti: filmski uradak Putovanje na Mars  i projekt MATEMATIKA.
 • U zdravom tijelu zdrav duh naslov je prezentacije koju je pripremila grupa kemičara i  učenike podučila o dobrim i lošim prehrambenim  navike, piramidi prehrane te pokusima dokazala prisustvo šećera u namirnicama i reakciju tijela na bjelančevine…

 • Na satu hrvatskog jezika rješavale su se eko pitalice, a učenici su imali priliku prvi puta zaigrati i edukativnu igru OZZY I ZOE OZON, igru koju je OŠ Čavle poklonilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Igru je izradila Uprava za tehnologiju, industriju i gospodarstvo Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, a igra nam daje praktične savjete kako sigurno uživati na suncu i kako doprinijeti spašavanju ozonskog sloja Zemlje.

 • Zeleni stol i Čarobna grobnička šuma  podučili su učenike o jestivom i ljekovitom bilju koje možemo naći u našem kraju, a učenici su mogli i iskušati neke od recepata te pogledati zbirku bilja i izložene herbarije. Pomoć u realizaciji projekta pružila je voditeljica Udruge Vidov san, Marija Vičević.

  

 • Učenicima 1. – 4. razreda prezentiran je dio iz multidisciplinarnog projekta Kako uloviti sjenu, a posebno je interesantno bilo kazalište sjena koje su za učenike pripremili učenici  sedmih razreda
 • Učenici su mogli pogledati  igrokaz i scenske igre Muke zbog jabuke, Cvijeće i potok i We are going on a bear hunt.

 • Svoju kreativnost učenici su pokazali izložbom likovnih radova na temueko dizajna te radom u  keramičarskoj radionici i radionici filcanja i oblikovanja u vuni koju su vodile vanjska suradnica Barbara Brnelić i Dajana Radoš.

  

 • Posebno mirisno i poučno bilo je u Maloj školi aromaterapije koju je vodila voditeljica Centra za aromaterapiju Smilje, Tatjana Milaković

  

 • Županija Primorsko-goranska i Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša  poklonilo je učenicima 1. – 4. razreda eko bojanku i izvrsnu edukativnu, ekološku predstavu o selektivnom prikupljanju otpada,Čistkova rijeka ljubavi, a učenike je posebno obradovao poklon u vidu komunalne oprema za odvojeno sakupljanje otpada - živopisni žuti i plavi spremnik u obliku medvjeda krase prizemlje škole i podsjećaju učenike na potrebu selektivnog odlaganja papira i PET ambalaže. Školu su posjetile Tanja Fatur i Danijela Mitrović iz Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-e te Jasna Kukuljan, KD Čistoća i, nakon izvrsne predstave izvedene u školskoj sportskoj dvorani, uručile svakom učeniku eko bojanku.

 • Poligonske vježbe i igre na školskom igralištu podsjetile su učenike na važnost kretanja, boravka u prirodi i bavljenja sportom.

 • Uspješno je provedena  i akcija sakupljanja starog papira kojoj su se priključili i mještani Općine Čavle.

  

      Eko tim OŠ Čavle

 

 


 

ZELENA ČISTKA JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ

20. travnja 2013. - Zelena čistka ponovo u Hrvatskoj!

Zelena čistka i u Čavlima!

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013. (Očistimo svijet 2013.) koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu koji se pamti.

Cilj akcije je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!) koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu, očistili 10.000 tona otpada.  

Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, uključujući i Hrvatsku .

Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Cilj akcije je pronaći lokacije divljih odlagališta otpada, obilježiti ih na internetskoj karti  te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, jame... svaki kutak Lijepe naše.

Zelena čistka i u Čavlima!

20. travnja 2013. godine priključili smo se akciji i pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda  te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu.

  

U organizaciji Općine Čavle, pozivu na akciju priključile su se brojne udruge, klubovi i društva koja djeluju na području Općine Čavle te OŠ Čavle i zajedničkom akcijom doprinijeli ljepšem i zdravijem okolišu. Učenici OŠ Čavle su u pratnji učiteljica Lidije Molnar Čargonja, Andreje Banjavčić, Alenke Žagar Pančić i Ivane Manjgotić te ravnateljice Tanje Stanković očistili dio Grobničkog polja prema Sobolima i sakupili zavidnu količinu otpada. Učenicima su se u akciji pridružili i članovi grupe Flash dance unit te nekoliko volontera iz Rijeke i Opatije. Po povratku u Čavle, učenici su se priključili učenicima koji su kao članovi  Taekwondo kluba Grobnik , uz TSK Rijeka – Čavle, sa svojim roditeljima i voditeljem, Juricom Prpićem, raspoređeni na lokaciju uz OŠ Čavle i školsko igralište Jama.

Zahvaljujući njihovim naporima i školski je okoliš sada ne samo lijep već uredan i čist!

 

Marljive sudionike eko akcije čekala je zaslužena marenda na parkiralištu iza Doma Čavle, nakon čega su zadovoljni otišli kućama uvjerivši se još jednom u dobrobit volonterskog rada.

  

I zapamtimo:

Promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te pravilnim zbrinjavanjem otpada omogućimo bolje i zelenije sutra!

 

 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 216228
Ovaj mjesec: 1717
Ovaj tjedan: 4
Danas: 4

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju