preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Tajne grobničkog škabelina

Projekt  Tajne grobničkog škabelina dugoročni je projekt OŠ Čavle namijenjen učenicima koji pokazuju pojačani senzibilitet prema literarnom i likovnom stvaralaštvu. Ciljevi i zadaci aktivnosti vezanih za ovaj projekt su razvijanje stvaralačkih sposobnosti i sklonosti učenika, njihove jezične i opće kulture i njegovanje senzibiliteta prema jeziku i zavičajnoj baštini.

Prema školskom razvojnom planu i kurikulumu, težeći osposobljavanju učenika za razumijevanje kulturnih i jezičnih raznolikosti i potrebe za njihovom zaštitom, proučavali smo i istraživali povijesnu i kulturnu građu Grobinštine, obilazili značajne punktove i iščitavali književna djela.

Tajne grobničkog škabelina trenutno sadrže tri manja projekta, a to su Grobnička slikovnica, Grobnički monopoly i Grobnički enigmatski zabavnik, ali prema načelima nacionalnog okvirnog kurikuluma naš je program živ i podložan promjenama i nadopunama koje u njega unosimo osluškivanjem i praćenjem želja i potreba naših učenika.

Prvi dio projekta u potpunosti je realiziran u svibnju kada je iz tiska izašla Grobnička slikovnica, svojevrsni turistički vodič po Grobinštini. U tom mini epu, kako ga od milja nazivamo, okosnica radnje je imaginarno putovanje francuskog turista kroz naš kraj. Na tom putovanju turist upoznaje našu kulturu i jezičnu povijest, znamenitosti, geografske osobitosti kraja, narodne običaje i vjerovanja. U tekst smo interpolirali i primjere iz usmenog stvaralaštva Grobničana; uzrečice, poslovice, stihove narodnih pjesama, mitska bićai  motive iz narodnih oriča.

Povodom Dana škole svaki je učenik dobio svoj primjerak slikovnice. Također smo uprizorili i predstavili Grobničku slikovnicu i na Grobničkim jesenima 2009. i u veljači u sklopu projekta Lijepa naša.

Budući da je svrha projekta i promidžba našega kraja, nalazimo potporu i na području jedinice lokalne samouprave, Općine Čavle i nastavljamo surađivati s Turističkom zajednicom Općine Čavle te s Čakavskom katedrom. Prepoznavši značaj i kvalitetu programa, tiskanje slikovnice omogućili su Općina Čavle i Društvo Naša djeca Čavle.

Sudionici ove aktivnosti su članovi literarne grupe Čunčulići (voditeljica Katarina Badurina, prof. hrvatskoga jezika) u suradnji s likovnom grupom (voditeljica Monika Sobol, prof. likovne kulture), ali i ostalim kreativnim učenicima koji su voljni dati adekvatne prijedloge i radove na zadane teme. U sklopu projekta od prošle školske godine održavaju se pjesničke večeri na kojima prezentiramo uratke, a od ove godine pokrećemo i Enigmatsku uru, susret učenika koji će stvarati Grobnički enigmatski zabavnik.

U tijeku je izrada igraćih kartica i polja za Grobnički monopoly – edukativnu igru u kojoj su igrači „lovci na znanje“, a koja se sadržajem i likovnim rješenjima oslanja na Grobničku slikovnicu.

Povodom Dana škole u svibnju planiramo prezentaciju Monopolyja na nesvakidašnji način: učenici će se nadmetati u znanju o Grobinštini kao žive figure na igraćem polju veličine školskoga igrališta.

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 216228
Ovaj mjesec: 1717
Ovaj tjedan: 4
Danas: 4

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju