preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

PROJEKTNI DAN U OŠ ČAVLE

IRISH DAY U OŠ ČAVLE

Dan svetog Patrika je svetkovina u čast sv. Patrika koja se slavi se 17. ožujka u Irskoj. Toga dana Irci idu u crkvu, jedu tradicionalna irska jela, plešu i vesele se, a list djeteline i zelena boja simboli su toga dana. Od 1995. godine Irci započinju svoju svetkovinu koristiti u svrhu promidžbe vlastite kulture i običaja.

Uoči  proslave najvećeg irskog blagdana Dana sv. Patrika, u našoj školi  je 15. ožujka održan  Irish Day, projektni dan posvećen Irskoj, njenoj kulturi, tradiciji i jeziku. Učenici i učitelji su imali priliku sudjelovati na brojnim radionicama i prezentacijama koje su se bavile različitim irskim temama, a cijeli je projekt okrunjen interaktivnim predavanjem i radionicom irske glazbe i plesa koju je održao poseban gost, gospodin Paul O'Grady, Irac koji već petnaest godina živi u Hrvatskoj.

              

Povodom projektnog dana Irish day  OŠ Čavle, učenici Likovne grupe su izradili glavu Gullivera, glavnog lika djela Jonathana Swifta Gulliverova putovanja k raznim narodima u svijetu.


Ali krenimo redom. Kao rezultat višetjednog, a za mnoge učitelje i učenike i višemjesečnog rada, osmišljeno je osam različitih radionica od kojih je svaka na svoj način otkrivala djeliće irskog mozaika, a svaki je učenik imao priliku sudjelovati na dvije radionice. Osim ovih radionica namijenjenih učenicima 5. - 8. razreda, učenici 4. razreda sudjelovali su u za njih posebno kreiranom edukativnom programu.

 Čim je projekt početkom školske godine najavljen, naša je novinarska ekipa pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Dolores Maršanić krenula u istraživanje irske baštine i kulture. Učiteljica Dolores Maršanić  svoju  Zelenu radionicu  opisuje ovako:

 "Nakon što smo Irsku smjestili u geografske okvire, okrenuli smo se irskoj umjetnosti koja je veoma bogata i raznolika. Iz mnoštva informacija do kojih smo došli, valjalo je odabrati one koje bi bile najzanimljivije učenicima koji će sudjelovati u radu radionice. Dotaknuli smo se irskoga stepa, filmskih velikana, legendarne rock grupe U2 i, naravno, književnosti. Pronašli smo četiri irska nobelovca te odabrali stvaralaštvo Williama Butlera Yeatsa s obzirom da se učenici još nisu susreli s njegovim stvaralaštvom. Istražili smo njegovu biografiju i svoju pažnju usmjerili na ljubavne pjesme koje je posvetio Maude  Gonne.

 Treći dio novinarske zelene radionice bio je posvećen nekadašnjoj učenici naše škole Eniji Šimac koja studira u Dublinu i koja je, na sreću novinara, prihvatila poziv voditeljice radionice da dođe u školu i prenese svoja iskustva iz zemlje koja je bila tema ovogodišnjeg školskog projekta.  Susret se realizirao polovicom prosinca kada je Enia došla na odmor. Uz  to, Enia se u slobodno vrijeme bavi fotografijom, tako da je novinarima ustupila zanimljive fotografije (Irska iz zraka, Trinity College, Dublin, irski pubovi). Irska u objektivu Hrvatice pomogla je novinarima da osmisle svoju zelenu radionicu. Kako bi radionica bila i interaktivna, osmislili su kviz za učenike s pitanjima vezanim uz zanimljivosti koje su čuli tijekom trajanja radionice.

A da bi sve povezali, novinari su za  glavnog moderatora aktivnosti na radionici pozvali Patrika Šimca, učenika 8.b razreda i brata naše Enije, koji je i dobio ime po svecu kojem je posvećen 17. ožujak."

Vrijedni novinari

                 Zanimljivo je bilo i na radionici učiteljice engleskog jezika Ane Barković Irish lifestyle, koja se pozabavila suvremenom irskom kulturom i načinom života. Okusi, mirisi i zvuci suvremene Irske dočarali su učenicima život na zelenom otoku, a najbolji poznavatelji Irske bili su nagrađeni u zabavnom kvizu.

Baš je zabavan taj irski lifestyle

                    Na radionici koju je osmislila učiteljica hrvatskog jezika Katarina Badurina Miculinić nazvanoj Oscar Wilde i Jonathan Swift - velikani irske književnostiučenici su najprije pogledali prezentaciju, a potom se natjecali u prigodnom kvizu od simboličnih sedamnaest pitanja o životima i djelima dvojice poznatih književnika. U posljednjem, stvaralačkom dijelu radionice Traži se nabolji happy end dobili su zadatak promijeniti kraj bajke Oscara Wildea Slavuj i ruža.

                  Radionica The Celts - language and mytholog, učiteljice engleskog jezika Nikoline Bolić Starčević, zaronila je duboko u prošlost i oživjela svijet drevnih Kelta. Na radionici učenici su upoznali mistične keltske simbole te iznimno bogatu mitologiju, imali su priliku progovoriti na irskom galskom jeziku, napisati ime na drevnom ogham pismu, otkriti koji su znak u keltskom horoskopu te koje je njihovo vilenjačko ime. Na kraju radionice svaki je učenik za uspomenu dobio kartice s najučestalijim irskim izrazima i ogham pismom.

A mi smo mislili da je engleski težak.....

                I radionica Knjiga Kellsa, učiteljice povijesti Denis Pavin, pozabavila se fascinantnom irskom poviješću odnosno najznačajnijim irskim srednjovjekovnim manuskriptom (ručno ukrašenom knjigom), Book of Kells. Nakon prezentacije, učenici su dobili priliku samostalno ukrašavati svoju stranicu manuskripta te smo tako dobili prava mala remek djela.

Nisam znao da bojanje može biti tako zabavno...

                 A da najviše Iraca ne živi u Irskoj učenici su mogli saznati na predavanju učitelja povijesti i geografije Roberta Žagara Irci po svijetu. Naime, tema predavanja bila je mnogobrojna irska dijaspora na istočnoj obali SAD-a, o čemu učitelj Žagar kaže: "Danas u SAD-u živi 40 milijuna Irskih iseljenika dok Irska danas ima 4.595.000 stanovnika. Tužno je to što u gradu Dublinu ima manje stanovnika nego Iraca u New Yorku. Jedan od najvećih irskih gradova u SAD-u je i Boston. Zanimljivo je da su tamošnji najpoznatiji košarkaški klub Boston Celtics osnovali upravo Irci. Na Dan Svetog Patrika Irska dijaspora u Chicagu oboji rijeku Chicago u zelenu boju što je potaknulo debatu o mogućem ekološkom problemu. Na radionici je bilo spomena i o legendi o Svetom Patriku, a cijelu smo radionicu završili križaljkom."

                Život i djelo sv. Patrika bili su tema radionice pod vodstvom naše vjeroučiteljice Kornelije Radošević. Nakon uvodne prezentacije u kojoj su iznesene brojne zanimljivosti iz života slavnog sveca, učenici su rješavali prigodnu križaljku, a u završnom dijelu izrađivane su djeteline s poučnim izrekama.

Djeteline u nastajanju

                Da su Irci ludi za sportom, to smo znali, ali ono što nismo znali jest da su njihovi najpopularniji sportovi nama gotovo nepoznati. Riječ je o hurlingu i irskom nogometu kojeg su uspješno zaigrali i naši učenici na radionici učiteljice TZK-e Bojane Kukec Irski sportovi i igre.

                Naši četvrtaši su sudjelovali u posebnoj radionici koju su za njih osmislili učitelj engleskog jezika Vladimir Perković, vjeroučiteljica Marta Zoretić te učitelji razredne nastave Andreja Miler, Doris Šanko Milković i Matija Malatestinić.

I četvrtaši su se dobro zabavili

                Kao šlag na kraju za učenike jutarnje smjene, odnosno atraktivan početak projektnog dana za učenike popodnevne smjene, slijedilo je okupljanje u školskoj dvorani gdje je učenike gotovo dva sata zabavljao Paul O'Grady, osnivač i vlasnik plesne škole Irish Maiden. Inače po zanimanju arhitekt i učitelj engleskog jezika, a danas veliki promotor irske kulture i glazbe u Hrvatskoj rado se odazvao pozivu da svojom radionicom Irish cultural workshop uveliča naš projektni dan. Nakon kratkog uvodnog predavanja o Irskoj, svojom je gitarom uveo učenike u svijet irske glazbe, a nakon pjevanja tradicionalnih irskih pjesama učenici su imali priliku naučiti osnovne korake tradicionalnog irskog grupnog plesa céilí te uživati u irskom stepu kojeg su, osim našeg gosta, uspješno otplesale Mande i Tonka Marušić, učenice 5. a i 3. c razreda.

Paul O'Grady: Prvo malo priče,...              ...pa malo pjesme...

...i naposlijetku, malo plesa.

Neki su bili zainteresirani i za dodatnu plesnu poduku...

Irish step - Mande Marušić (5. a) i Tonka Marušić (3. c)

Općem ugođaju znatno je doprinio prigodno i veselo uređen prostor škole kao rezultat truda naše učiteljice likovne kulture Barbare Brnelić i ravnateljice Tanje Stanković te učitelja pripravnika, Snježane Turda i Daria Vukasa.

              Uza sve to učenici su uživali u tradicionalnim irskim kolačima koje su za nas priredili učenici Ugostiteljske škole Opatija, a za uspomenu svaki je učenik dobio prigodni straničnik s najpoznatijim citatima irskih književnika na hrvatskom i engleskom jeziku.

Bio je to uistinu uzbudljiv dan u našoj školi, kojeg će se, vjerujemo, svi rado i dugo sjećati.  Slán!

Učiteljica Nikolina Bolić Starčević,

koordinatorica projektnog dana Irish Day

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221469
Ovaj mjesec: 2167
Ovaj tjedan: 790
Danas: 115

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju