preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

GROBNIČKA JESEN 2018.

GLAGOLJSKI MOTIVI NA PLATNENIM TORBAMA

U suradnji s Katedrom Čakavskoga sabora Grobnišćine održana je

kreativna radionica oslikavanja platnenih torbi.

 

          U stvaralački poticajnom prostoru Kaštela Grada Grobnika 19. listopada održali smo već tradicionalnu kreativnu radionicu, a ove godine na njoj je sudjelovala interesna skupina od dvadeset učenika 5. i 7. razreda naše škole. Zajednička tema Male škole glagoljice i likovne radionice bila su glagoljska slova. Učenici su najprije na kartonu nacrtali slova i ukrasne motive, potom ih izrezali, obojili bojama za tkaninu i uzorke otisnuli na torbe.

                                                                    Neka stvaranje počne                                       O.K.

          Osim spomenute radionice, koju su osmislile i vodile učiteljice Monika Kukučević i Katarina Badurina Miculinić, svoju radionicu održali su i učenici Područne škole sa svojim učiteljicama Tanjom Šojat, Sanjom Sveško Šafar i Monikom Starčević. Izradili su maštoviti plakat s temom dječjih prava u obliku suncokreta.

Torbe se sunčaju

U žaru izrade

 

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika


DAROVANI 2018. - U ZAGRLJAJU VINODOLA

          U sklopu manifestacije Grobničke jeseni 2018., Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine povela je nagrađene učenika osnovnih škola i njihove mentore na obilazak Novog Vinodolskog, grada koji stotinama godina, zahvaljujući bogatoj povijesti i privlačnim turističkim mjestima, plijeni pažnju domaćih i stranih posjetitelja.

Nagrađeni učenici

          Izleti KČSG Na tragovima naših starih povezuju učenike i voditelje iz različitih škola Primorsko – goranske županije, obogaćuje se znanje i iskustvo viđenim i odslušanim, rađaju se nova prijateljstva i potiče se daljnje dječje stvaralaštvo na čakavskome narječju. Trenutci su koji ostaju, koji se pamte i postaju dio nas samih.
Sunčano vrijeme i lagana bura dopratili su nagrađene učenike i njihove voditeljice do Novoga, grada koji ima bogatu povijesnu priču koja izvire iz svake uličice, kamena i kantuna. Ove godine obilježava se 730. godišnjica jednog od najznačajnijih europskih pravnih spomenika Zakona devet gradova poznatog kao Vinodolski zakon, najstariji zakonski tekst pisan hrvatskim jezikom i glagoljicom. Novi je središte hrvatskog glagoljaštva, pismenosti i književnosti u kojem su se sačuvali brojni dokumenti pisani glagoljicom kao što su misali i brevijari iz 15. stoljeća.

Spomenik Vinodolskom zakoniku

U Gradskoj vijećnici učenici su slušali priču o Vinodolskom zakoniku koji je obilježio razvoj hrvatske pismenosti. Koliko je Zakonik važan svjedoči i kameni spomenik postavljen ispred samog ulaza u vijećnicu na kojem se nalaze imena svih devet župa koje su davne 1288. godine sudjelovale u njegovom nastanku. Uz Zakonik zaštitno ime grada je svakako obitelj Mažuranić. I upravo zbog toga, djeci se na vrlo kreativan način, predstavila Ivana Brlić - Mažuranić i uvela male slušatelje u svijet bajki i priču o poznatoj obitelji Mažuranić. O tome kako se nekada živjelo u Novom Vinodolskom svjedoče brojni uporabni predmeti, alati za obavljanje svakodnevnih poslova te odjeća i nošnja nekadašnjih novljanskih žena. Čuva se narodna pjesma, zvuci sopila i novljansko kolo. Mali novljanski folkloraši u nošnji pokazali su svojim gostima što znači plesati tradicionalni ples.
Simbol Novog Vinodolskog je zvonik crkve svetog Filipa i Jakova koji je sagrađen na strmoj stijeni koja se oštro spušta prema moru. Župnik je ispričao zanimljivu legendu o gradnji zavjetne crkvice u vrijeme kada je gradom bjesnila kuga. Kako bi se narod sačuvao od smrti, u roku od 24 sata sagrađena je navedena crkvica. Na tom mjestu danas je zvonik.
          Novi nije samo kolijevka pismenosti, već je i poznato turističko središte . Od 1878. godine Novi Vinodolski gradi svoju turističku karijeru. 2018. godine Novljani slave 140. godišnjicu turizma. Učenici su imali priliku vidjeti moderno opremljeni hotel i novosagrađenu marinu. Uz turističke objekte smještene uz more, vinodolsko zaleđe krije još jednu atrakciju, Vinsku kuću Pavlomir. Od 1994. godine pa do danas, stvorena su vina koja po ocjenama struke konkuriraju najboljim svjetskim vinima. Učenici su obišli vinski podrum, poslušali kratko predavanje o proizvodnji vina i uživali u pogledu na vinodolske vinograde.

           Marina u Novom Vinodolskom                       Vinodolski vinogradi

          Dobro isplaniran dan, zanimljiva predavanja i druženje bili su  lijep poklon mladim literarnim i likovnim kreativcima i to zahvaljujući Katedri i njihovim voditeljima.

Dječja zabava u Hotelu Lišanj

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika


MLADI SU BAŠĆINE GLASI

         

          Kao i svake godine, jesen na Grobniku je zanimljiva i  bogata jer se tijekom listopada organiziraju brojni susreti učenika 9 osnovnih škola Primorsko- goranske županije sa ciljem promicanja čakavskog narječja, tradicijske pjesme i plesa te bogate kulturne baštine.

          Zajedničkim kulturnim programom škola učesnica programa Grobnička jesen, privodi se kraju ovogodišnja jesen na Grobnišćini. Nakon svečanog proglašenja pobjednika literarno – likovnog natječaja Darovani, terenske nastave u Kaštelu u Gradu Grobniku i nagradnog izleta za nagrađene učenike i njihove učitelje mentore u Novi Vinodolski, osnovne škole predstavile su svoj rad i svoj kraj prigodnom izložbom te glazbenim, scenskim i plesnim nastupima u Domu kulture Čavle 25. listopada 2018.

Natječaj Darovani - nagrađeni radovi

Detalj izložbe učeničkih radova

          Organizator programa je Katedra Čakavskog Sabora Grobnišćine, a pokrovitelj Općina Čavle. Osnovna škola Čavle kao škola domaćin, započela je program nastupom školskoga zbora koji je izveo pjesmu Veli oganj.

          Posebno treba istaknuti učenice Anju Juričić i Fani Šafar koje su se odlično snašle u ulozi voditeljica, nastup školskog zbora te nastup učenice Elene Ban i čakavske grupe. Program i tekst za voditeljice osmislila je učiteljica hrvatskoga jezika Dolores Maršanić, zbor je uvježbao učitelj glazbene kulture Marko Fabris, a Male čakavčiće i Elenu Ban uvježbale su učiteljice Anita Zaharija i Katarina Badurina Miculinić. Za postav izložbe zaslužna je učiteljica likovne kulture Monika Kukučević.

Voditeljice Anja i Fani

OŠ Čavle

          U ime Katedre Čakavskog Sabora Grobnišćine, učenicima se obratio dopredsjednik KČSG Norbert Mavrinac, a dobrodošlicu učenicima, učiteljima mentorima i ravnateljima zaželjela je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Njeni stihovi o voljenom grobničkom kraju, napisani 1998. godine, našli su svoje mjesto u ovogodišnjem svečanom programu.

          Ovo je bila još jedna prilika da se podsjetimo kako lijepo zvuči naša domaća beseda i što sve mogu i znaju naši školani. Pred nama je još jedan izazov, zavičajni kviz Gdje sam – tko sam, za koji se, uvjereni smo, vrijedno spremaju učenici iz škola učesnica programa Grobničkojesenski dani 2018.

OŠ Hreljin

OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski

OŠ Sveti Matej, Viškovo

Tanja Stanković, ravnateljica škole

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221465
Ovaj mjesec: 2163
Ovaj tjedan: 786
Danas: 108

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju