preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

GROBNIČKA JESEN 2013.

JESEN NA GROBNIKU

Jer, odrastanje djece u našim krajevima ispreplićemo s naslijeđenom baštinom da bi ju oni obogatili sobom. A bogaćenje mladošću je najsnažnije!

 

Kao i svake godine, manifestacija Grobničke jeseni 2013. bogata je mnogim aktivnostima koje uključuju učenike u kreativne radionice, a dio su projekta Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine i OŠ Čavle sa osnovnim školama PGŽ-e.

Gđa Vlasta Juretić, dopredsjednica Katedre,  upoznala je učenike s poviješću Kaštela u Gradu Grobniku, radom Katedre i svim njenim aktivnostima te je izjavila slijedeće: „ Ovakvi događaji podsjećaju i na činjenicu da svih nas neki od članaka Zakona o zaštiti kulturnih dobara obvezuju da naslijeđenu baštinu štitimo, čuvamo i prosljeđujemo dalje najmanje u obliku u kojem smo ju zatekli, a upravo ovakvim projektima, kojih su sudionici djeca i mladi, činimo mnogo više. Jer, odrastanje djece u našim krajevima ispreplićemo s naslijeđenom baštinom da bi ju oni obogatili sobom. A bogaćenje mladošću je najsnažnije!“

 

Radionice za kreativne učenike iz škola PGŽ-a organizirane su tijekom listopada, a 15. listopada organizirane su za  učenike iz OŠ Čavle. U prostorima Kaštela u gradu Grobniku učenici su bili uključeni u rad slijedećih radionica:

  • likovna/ keramičari ( Voditeljice: Monika Kukučević, Dajana Radoš)

Stvoreno s ljubavlju

  • literarno – enigmatska i 3 +mi ( Voditeljica: Katarina Badurina - Miculinić)

 

Igranje riječima

  • povijesno – etnografska ( Voditeljica: Denis Pavin )

Oživljavanje starih predmeta

  • likovna, literarna i zavičajna ( Voditeljice: Sanja Sveško Šafar, Tanja Šojat

Puna košara jesenskih plodova

  • web, foto radionica (Voditeljica: Anita Štimac)

Slikaj, obradi, objavi – Pogled s Kaštela

  • školski list ( Voditeljica : Dolores Maršanić)

Novinarke na zadatku

 

U radionicama se stvaralo, pisalo, crtalo, istraživao fundus etno zbirke, fotografiralo, intervjuiralo, a sve u cilju navedenoga projekta da se na jednom mjestu okupe daroviti učenici za pojedina područja. Osim organizirane terenske nastave u Gradu Grobniku,  do 4. listopada 2013. godine bio je otvoren natječaj Darovani 2013.  na koji su pristigli brojni literarni i likovni radovi. Najbolji radovi iz navedenih izričaja objavljeni su u zajedničkom programu osnovnih škola koji se održao 17. listopada u 18 sati u Domu kulture na Čavlima. U ime domaćina, nazočne su pozdravile dopredsjednica Katedre, Vlasta Juretić, te ravnateljica OŠ Čavle, Tanja Stanković, a voditeljice  programa, Karin Volarić i Nika Klobučar, učenice 5.b razreda, su vrlo spretno i simpatično povezale pripremljene točke izvođača.

U programu su sudjelovale OŠ Hreljin, OŠ Jelenje-Dražice, OŠ Klana, OŠ Kraljevica, OŠ Kostrena, OŠ Sv. Matej, Viškovo i OŠ Čavle. Svaka škola predstavila se je prigodnom izložbom te kratkim programom, pjesmom, plesom ili recitacijom, želeći istaknuti osobitosti narječja kojim se služe i ljepote kraja iz kojega dolaze.

Zahvaljujući Katedri, mentorima i učenicima, ovogodišnja manifestacija bila je izuzetno bogata i kreativna te veliki izazov za sve naredne Grobničke jeseni. 

Ovogodišnja Grobnička jesen završit će jednodnevnim izletom na otok Krk za nagrađene učenike i njihove učitelje mentore.

Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskog jezika


Nagrađeni radovi učenika OŠ Čavle

 

Zač nisi kod bura

 

Zač nisi kod bura,

da mi otpušeš misli,

da me ofriškaš

svojin mrzlin dahon

i ublažiš

bolni ognji

srca mojga,

baš kod prava bura.

 

Dorian Glad, 8.a, mentorica Romina Stanković Šubat, prof.


Štolver

Jedan je mićeri mali jako volel  štolveri, a to su mlične karamele, zavijene va jednoj žutoj hartici, a imele su posebno dobar ukus.

Vavik jih je držal va mićeroj latenoj bonbonjerici i smiron jih je jil. Ali, jedan dan mu se j pričinilo kod da čuje da niki plače. Još je bilo čudnije to ča nikoga ni bilo va kući, a niki j plakal onako „šoto voče“. Šal je bliže, otkud mu j dohajal zvuk. Kad tamo, imel je ča čut i videt. Va posudici, kadi mu stoje štolveri, ostal je još samo jedan i… plakal je. Mali se j tuliko začudil, da se ni mogal zajedno ni snać, ali ga ipak pita: „Zač plačeš? Ča ti j?“ Štolverić se malo pomesti: „Pojil si mi prijateli, mamu, tatu, brata, sih… Ostal san sam. A valda ćeš i mene…“

Ditetu ni bilo pravo, aš štolveri jako voli, ali sejedno mu j obećal da jih više neće jist. Brzo j šal kupit još štolverih da ovasti ne bude sam, da ima kunpaniju.

I zato danas imate sake sorte bonbonih, ali pravih štolverih ne. Današnja dica ni ne znaju ča su to štolveri i kako su jako dobri.

Mia Burić, 5.a, mentorica Jasna JuretićJesen

 

Ja san Jesen. Znatižejna san jako. Sa san kafena i vesela. Pu mene j jako mrzlo. Pijažaju mi se jako dažji i oblaki. Iman jednu dobru prijatelicu. Ona se zove Zima. Najviše voli snig i led, ali smo fanj slične. Sad dohaja naše vrime. Si se parićajte. Ja vas pozdravjan. Ne bojte se, i uživajte va dažju i na buri.

Leonarda Bernobić, 4.a, mentorica Adela Malnar


Čebuharova kuća

Matea Matković, 3.c, mentorica Bosiljka Klemen


DAROVANI 2013.-NAGRADNI IZLET NA OTOK KRK

U srijedu, 6. studenoga 2013., na otok Krk, put  korijena drevnih Frankopana, zaputila se „ekipa“ Darovanih, nagrađenih učenika, njihovih učitelja mentora i ravnatelja OŠ Jelenje Dražice, OŠ Hreljin, OŠ Kostrena, OŠ Kraljevica, OŠ Klana i OŠ Čavle.

Organizator izleta, kao i prethodnih godina, bila je Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine te su s nama bili voditeljica Katedrinih programa Vlasta Juretić i dopredsjednik Katedre Vinko Škaron.

 

Prvo odredište bio je grad Vrbnik, grad bogate povijesti, iz kojeg su i potekli krčki knezovi Frankopani, najmoćnija hrvatska srednjovjekovna velikaška obitelj.

Ondje nas je dočekao ljubazni domaćin, gospodin Franjo Toljanić i pobliže nas upoznao s procesom nastajanja i proizvodnje vina, čuvene vrbničke žlahtine.

Uslijedio je obilazak stare gradske jezgre i posjet palači Knežev dvor, gdje su Frankopani odsjedali za svog boravka u gradu.

Na drugom katu te zgrade (bivšega Kneževa dvora) smještena je čuvena i divljenja vrijedna Vitezovićeva knjižnica, a u njoj se nalaze brojne dragocjene knjige, glagolski misali i brevijari, razni listovi i časopisi, korespondencija dr. D. Vitezića, novinski isječci, knjiga svečanosti na bivšem carskom dvoru u Beču,  zapisnici i knjige bečkog parlamenta.   

Pravu posebnost knjižnice čini rijedak i vrijedan izložak atlasa pod imenom  „Atlas scolasticus et itinerarius“ Johana Davida Köhlera,  tiskan 1718. g. u Nürnbergu. Uz ovaj, sačuvan je samo još jedan primjerka Atlasa, tiskan 1735. godine koji se nalazi u Cambridgeu u Engleskoj.

Atlas je posebno zanimljiv jer osim geografskog položaja država, sadrži i slike starih jedrenjaka, naoružanja, odlikovanja i zviježđa.

Na samom izlazu iz Kneževa dvora, u prolazu,  smjestila se jedna osobita i zanimljiva „mini“ knjižnica, sačinjena od jednog jedinog ormarića iz kojeg djeca slobodno mogu posuditi knjige, uz povjerenje da ih nakon čitanja vrate, a ukoliko su u mogućnosti i sami  doniraju poneku.

Zaputili smo se potom prema najužoj ulici na svijetu, kroz koju smo svi ipak, brže ili malo sporije, uspješno prošli te razgledali Crkvu Svete Marije  koja se trenutno obnavlja. Posebno zanimljivim učinio nam se njen zvonik, na čijem je vrhu nekad rasla jedna smokva, koja je nažalost, zbog sigurnosnih razloga po sam zvonik, morala biti uklonjena. U neposrednoj se blizini samog zvonika nalazi "Kugina kuća" na broju 1, spomenuta u  istoimenoj Šenoinoj povjestici.

Neke od legendi vezanih uz grad Vrbnik čuo je A. Šenoa od svog prijatelja Vrbničanina Mata Grškovića u Pragu za vrijeme njihovih zajedničkih studenskih dana i uvrstio ih u svoja  književna djela.

Na putu do vidikovca razgledali smo i jednu galeriju te poslušali priču o kaparima, bratovštini sv. Ivana Krstitelja, prepoznatljivoj po bijeloj kapici, u čijem statutu osobito do izra­žaja dolazi i njezin karitativno-socijalni značaj, tj. ljubav prema bližnjemu, osobito prema siromasima, a čiji je zadatak, između ostalog, bio i moliti se za mir pokojnikove duše.

Nakon ručka i ukusnih šurlica u obližnjoj konobi, zaputili smo se brodićem na otok Košljun, utočište i mirni dom franjevaca koje su onamo 1447.g. doveli krčki knezovi Martin i Ivan Frankopan. Budući da je u tijeku bila berba maslina, redovnike nismo vidjeli, a oni su nam ljubazno i uz veliko povjerenje prepustili obilazak otoka, razgledavanje muzejskih postava i Crkve Navještenja Marijina.

Sama crkva izgrađena je  uz veliku pomoć posljednjeg krčkog kneza koji je vladao otokom Krkom, Ivana VII. Frankopana i njegove kćeri Katarine. Dovršena je tek 14. listopada 1523. g. kada je Katarina oporukom donirala 1000 dukata za njeno dovršenje pod uvjetom da ondje bude sahranjena.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i nastavak puta u grad Krk.

Srednjovjekovni prizor koji se odigrao na središnjem Trgu Kamplin ostavio nas je bez daha. Vratili smo se stotinama godina u prošlost, u kojoj  nas je sjedeći na svom tronu, uz plamen baklji, dočekao krčki knez Mikula II, ispreplićući ju u svom pripovijedanju vješto sa sadašnjošću. Saznali smo ponešto o govorima otoka Krka u kojima se može čuti i ča i ca i co, čuli  zašto otok krasi pridjev Zlatni i štošta drugo. Slušajući zanimljivosti o gradu Krku polagano se spustila noć pa se približilo vrijeme našeg povratka kućama. Pomalo umorni, ali neizmjerno zadovoljni, vratili smo se bogatiji duhom i  oplemenjeni s mnoštvo novih spoznaja. Da bi tako bilo i k letu!

Romina Stanković-Šubat, učiteljica HJ-a


Kviz znanja GDJE SAM - TKO SAM 2013

I ove godine sudjelujemo u Kvizu znanja GDJE SAM – TKO SAM  kojeg, u okviru tradicionalne manifestacije Grobnička jesen,  organizira Katedra čakavskoga sabora Grobnišćine. Pokrovitelji natjecanja su Općina Čavle i Novi list.

Pod mentorstvom učiteljica povijesti, Nele Perušić i Denis Pavin, naši se učenici marljivo pripremaju, obnavljaju stara i stječu nova znanja o povijesti svoga zavičaja.

  • 29. 11.2013. – prva izlučna večer
  • 6. 12. 2013. – druga izlučna večer
  • 13. 12. 2013. – polufinale
  • 21. 12. 2013. – finalna večer i proglašenje pobjednika natjecanja
 

29. studeni 2013., DOM KULTURE ČAVLE, PRVA IZLUČNA VEČER

REZULTATI:


U petak, 29. studenog 2013., u Domu kulture Čavle, održana je prva izlučna večer ovogodišnjeg Kviza znanja GDJE SAM - TKO SAM.

 

Prag od najmanje 40% točnih odgovora prešli su slijedeći kandidati i kandidatkinje:

1. Bruno Ribarić, učenik 8. razreda Osnovne škole Hreljin  (60)

2. Klara Blažić, učenica 8. razreda Osnovne škole Jelenje–Dražice (59)

3. Luka Marović, učenik 7. razreda Osnovne škole Čavle  (57)

4. Jelena Dašić, učenica 8. razreda Osnovne škole Jelenje-Dražice (54)

5. Mateo Kamenar, učenik 6. razreda Osnovne škole Čavle (53)

6. Antonela Ožanić, učenica 7. razreda Osnovne škole Sv. Matej, Viškovo (50)

7. Ivona Zaharija, učenica 7.razreda Osnovne škole Jelenje–Dražice  (49)

8. Sven Božičević, učenik 8. razreda Osnovne škole Hreljin  (49)

9. Brigita Sudan, učenica 8. razreda Osnovne škole Čavle (46)

10. Emina Fodolović, učenica 8. razreda Osnovne škole Kostrena (45)

11. Marina Čunko, učenica 6. razreda Osnovne škole Čavle (45)

12. Nika Adžić, učenica 5. razreda Osnovne škole Čavle (38)

13. Rudolf Vinko Deković, učenik 8. Razreda Osnovne škole Hreljin (36)

14. Dorian Glad, učenik 8. razreda Osnovne škole Čavle (35)

15. Agata Vujić,učenica7.razreda Osnovne škole Jelenje–Dražice  (33)

16. Lovro Grlaš, učenik 8. razreda Osnovne škole Čavle (30)


6. prosinac 2013., DOM KULTURE ČAVLE, DRUGA IZLUČNA VEČER REZULTATI:


Druga izlučna večer Kviza znanja GDJE SAM – TKO SAM održana je u petak, 6. prosinca 2013., u Domu kulture Čavle.

U polufinale, koje će se održati 13. prosinca 2013., plasirali su se slijedeći kandidati i kandidatkinje:

 


1. Klara Blažić, učenica 8. razreda Osnovne škole Jelenje-Dražice (70)

2. Bruno Ribarić, učenik 7. razreda Osnovne škole Hreljin (67)

3. Ivona Zaharija, učenica 7. razreda Osnovne škole Jelenje-Dražice (67) 

4. Luka Marović, učenik 7. razreda Osnovne škole Čavle (66)

5. Marina Čunko, učenica 6. razreda Osnovne škole Čavle (62)

6. Brigita Sudan, učenica 8. razreda Osnovne škole Čavle (59)

7. Mateo Kamenar, učenik 6. razreda Osnovne škole  Čavle (58)

8. Jelena Dašić, učenica 6. razreda Osnovne škole Jelenje-Dražice (58)

9. Emina Fodolović, učenica 8. razreda Osnovne škole Kostrena (56)

10. Antonela Ožanić, učenica 7. razreda Osnove škole Sv. Matej, Viškovo (55)

 

Čestitamo kandidatima na prolazu u polufinale i želimo uspješno daljnje natjecanje.


Polufinale Kviza znanja GDJE SAM – TKO SAM  će se održati u petak, 13. prosinca 2013., u Domu kulture Čavle / Vijećnica,  u 18 sati.

Od ovih će 10 kandidata dvoje najboljih ući u završnicu koja će i ove godine biti revijalni program Festivala Grobnička skala, 21. prosinca 2013. godine.


 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221469
Ovaj mjesec: 2167
Ovaj tjedan: 790
Danas: 108

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju