preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Zajedno više možemo

ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO

ZAJEDNIČKI PREVENTIVNI PROGRAM OSNOVNIH ŠKOLA I OPĆINA ČAVLE I JELENJE DRAŽICE TE PU PRIMORSKO-GORANSKE

     Na inicijativu OŠ Čavle i Općine Čavle, u prosincu 2011. godine u Općini Čavle održan  je radni sastanak kojemu su nazočili načelnici Općine Čavle i Jelenje , Željko Lambaša i  Branko Juretić, ravnateljice OŠ Čavle i OŠ Jelenje Dražice, Tanja Stanković i Anica Cvijanović, te predstavnici  PU primorsko – goranske: načelnik 3. policijske postaje, Đuro Matuzović te djelatnici odsjeka za prevenciju, Ingrid Mavrić i Stanković.

    Cilj sastanka je bila prezentacija preventivnog programa PU primorsko – goranske Zajedno više možemo  koji se provodi u školama grada Rijeke i koji je izuzetno dobro prihvaćen među učenicima. Program je namijenjen učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole, roditeljima , učiteljima i lokalnoj zajednici. Na sastanku je dogovoreno da bi se sa ovim programom, uz suglasnost roditelja i potporu Općine Čavle i Općine Jelenje, krenulo po prvi puta i u dvije županijske škole te je ovo svojevrstan pilot projekt. Provedbu ovakvih preventivnih programa olakšava i činjenica što Osnivač, Primorsko – goranska županija, pruža potporu preventivnim programima koji se provode u školama čiji je osnivač.

    Preventivni program Zajedno više možemo usmjeren je na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma i vršnjačkog nasilja te drugih oblika rizičnog ponašanja, a sastoji se od 5 komponenti: Mogu ako hoću 1 – MAH 1, Sajam mogućnosti, Prevencija i alternativa – PIA 1, Prevencija i alternativa – PIA 2 i Mogu ako hoću – MAH 2.

     Prva komponenta programa, Mogu ako hoću – MAH 1, namijenjena je učenicima četvrtih razreda, a uglavnom se provodi tijekom mjeseca veljače. U pratnji svojih učitelja, učenici organizirano odlaze u posjet 3. policijskoj postaji u Rijeci kako bi se upoznali s radnim okruženjem i načinom rada policije te prihvatili policiju kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja. Cilj dvosatnog posjeta policijskoj postaji je upoznavanje učenika sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te edukacija o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih oblika rizičnih i društveno neprihvatljivih oblika ponašanja. Nakon predavanja i obilaska policijske postaje, svaki učenik dobiva knjižicu Moj podsjetnik čiji se sadržaj temelji na preventivno - sigurnosnom aspektu.

     Nakon realizacije prve komponente programa, u mjesecu svibnju, u dvorištu i sportskoj dvorani OŠ Čavle, odnosno u OŠ Jelenje - Dražice, za učenike četvrtih razreda OŠ Čavle i OŠ Jelenje - Dražice, provodi se druga komponenta programa, Sajam mogućnosti. U suradnji s lokalnom zajednicom i udrugama, klubovima i društvima koja djeluju na području lokalne zajednice, policija upoznaje učenike s  korisnim alternativama, odnosno sportskim, kulturnim i drugim sadržajima kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenici imaju priliku direktno komunicirati s izlagačima, aktivno sudjelovati u različitim ponuđenim sadržajima te organiziranim sportskim natjecanjima i kulturnim sadržajima. Cilj Sajma mogućnosti je stvaranje pozitivnog okruženja u kojem će djeca kvalitetno odrastati i uključiti se u aktivan i zdrav život lokalne zajednice, zajednice koja brine, u svrhu djelovanja na primarnu prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja.

     Cilj programa Zajedno više možemo je kontinuirana preventivna edukacija učenika te je za učenike četvrtih razreda dogodine, u petom razredu, organizirana treća komponentu programa, Prevencija i alternativa 1 – PIA 1, a u šestom razredu četvrta komponenta programa Prevencija i alternativa 2 – PIA 2.  

     PIA 1 se sastoji od interaktivnog predavanja i radionica  o policijskom postupanju u slučajevima zlouporabe droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja, a  PIA 2 od predavanja o štetnim posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja. Obje komponente programa provode se uglavnom tijekom mjeseca ožujka, odnosno travnja u prostorima OŠ Čavle.

    Roditeljima učenika šestih razreda namijenjena je peta komponenta programa, Mogu ako hoću 2 – MAH 2, usmjerena na edukaciju roditelja o aktivnostima i modalitetima rada policije, štetnosti zlouporabe opojnih sredstava i drugih oblika rizičnog ponašanja kod djece i mladih te pravovremenog  reagiranja, a provodi se na roditeljskim sastancima u mjesecu ožujku.

Školski preventivni tim OŠ Čavle

 

 

Prevencija i alternativa 1 – PIA 1, ožujak 2012., radionica za učenike šestih razreda

 

     

Mogu ako hoću – MAH 1,veljača 2013., posjet učenika četvrtih razreda 3. policijskoj postaji u Rijeci

 

    

Prevencija i alternativa 1– PIA 1, ožujak 2013., radionica za učenike petih razreda

 

Mogu ako hoću 1 – MAH 1, veljača 2014., posjet učenika četvrtih razreda 3. policijskoj postaji u Rijeci

 

 

Mogu ako hoću 2 – MAH 2, ožujak 2014. –predavanje za roditelje učenika šestih razreda

 

 

Prevencija i alternativa 2 – PIA 2, predavanje i radionica za učenike šestih razreda, travanj 2014.

 


Sajam mogućnosti, svibanj 2014.

     Brojne udruge, klubovi i društva koji djeluju na području dviju grobničkih općina, Općine Jelenje i Općine Čavle,  prepoznali su vrijednost preventivnog programa Zajedno više možemo te su se treću godinu zaredom odazvali pozivu da sudjeluju na Sajmu mogućnosti, drugom djelu prve komponente preventivnog programa Zajedno više možemo koji se je održao u školskoj sportskoj dvorani i na igralištu OŠ Čavle, u ponedjeljak, 26. svibnja 2014., od 14,00 do 17,30 sati.

     U ime škole i općine domaćina, nazočnima su se obratile ravnateljica OŠ Čavle, Tanja Stanković te zamjenica načelnika Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić. Ispred nositelja ovog preventivnog programa, Policijske uprave primorsko-goranske / Odsjeka za prevenciju, učenike i roditelje pozdravila je Ingrid Mavrić. Učenici su sa velikim zanimanjem pratili prezentacije klubova, udruga i društva. Plesalo se i pjevalo, zaigrala odbojka, košarka, rukomet i nogomet, jahali konji, gledale prezentacije borilačkih vještina, a nije izostao šah i boćanje.

    Učenicima i roditeljima predstavili su se: KUD Zvir, Flash dance unit, zumba, udruga Vidov san, Udruga Grobnički dondolaši, Odred izviđačaSjever-jug, Taekwon do klub Grobnik, BJJ klub Aequilibrium, Karate klub Grobničan, KK Škrljevo, OK Grobničan i OK Rječina, NK Grobničan i NKRječina, BK Čavle - Škola boćanja , Šahovski klub Rječina, Atletski klubGrobnik, Konjički klub Vodičajna, Rukometni klub Čavle…,a imali su prilike  pogledati i demonstraciju dresure policijskog psa, razgledati policijska kola i motore te vatrogasna vozila DVD Čavle.

 

 

 

 

 

Sajam mogućnosti za učenike četvrtih razreda OŠ Čavle i OŠ Jelenje – Dražice, svibanj 2014., sportska dvorana, igralište i dvorište OŠ Čavle

 

 

 

Mogu ako hoću 1 – MAH 1, veljača 2014. – posjet učenika četvrtih razreda 3. policijskoj postaji u Rijeci

Mogu ako hoću 1 – MAH 1, veljača 2016. – posjet učenika četvrtih razreda 3. policijskoj postaji u Rijeci

Prevencija i alternativa 1 – PIA 1, predavanje i radionica za učenike petih razreda, travanj 2015.

Ova komponenta preventivnog programa sastoji se od predavanja i interaktivnih radionica u trajanju od jednog školskog sata.

    U uvodnom predavanju učenici su upoznati s osnovama policijskog postupanja te zakonskim odredbama u slučajevima zlouporabe opojnih droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja. Učenici su aktivno sudjelovali u interaktivnim radionicama i kvizu znanja, Značaj prevencije kriminaliteta i Pravodobno rješavanje problema, kako bi ponovili prethodne usvojene sadržaje te dodatno utvrdili pozitivne životne stavove i socijalno prihvatljive oblike ponašanja.

    Komponenta Prevencija i alternativa 1 (PIA 1) nastavlja se na prve dvije komponente programa (Mogu ako hoću 1 i Sajam mogućnosti ). Ponavljanjem i nadogradnjom pojedinih sadržaja programa kod učenika se nastoji razviti pravilan odnos prema svim oblicima rizičnog ponašanja.  

 


Sajam mogućnosti, svibanj 2015.

        U srijedu, 20. svibnja 2015. godine, učenici četvrtih razreda OŠ Čavle i PŠ Grad Grobnik u pratnji svojih učiteljica sudjelovali su na Sajmu mogućnosti u OŠ Jelenje – Dražice. Na Sajmu su se učenici mogli upoznati s brojnim sportskim i kulturnim sadržajima kojima mogu kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme. Predstavile su se brojne udruge i klubovi koje djeluju na području Općine Jelenje i Općine Čavle što smo s velikim zanimanjem i popratili. Uživali smo u ponuđenim sadržajima, od plesa, raznih sportova do vatrogasnih i policijskih vozila te policijskog psa.


Sajam mogućnosti, svibanj 2016.           

       Sudjelovali: Plesni centar Sirius, zumba, RiS DANCE CENTAR, KUD Zvir, Taekwondo klub Grobnik, Karate klub Grobničan, Klub Jiu Jitse AEQUILIBRIUM, Muški odbojkaški klub Grobničan, Rukometni klub Čavle, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle, Konjički klub Vodičajna, Odred izviđača Sjever-jug, Odbojkaški klub Grobničan, Šahovski klub Rječina, Klub dizača utega Rječina, Boćarski klub –Škola boćanja Rijeka-Čavle, Brdsko-biciklistički klub Grobnik, Tenis, Atletski klub Grobnik, Nogometni klub Grobničan, Nogometni klub Rječina te Start Fun klub.


Druga komponenta preventivnog programa ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO za učenike petih razreda:

PREVENCIJA I ALTERNATIVA 1 (PIA 1)

 

     U utorak, 17. siječnja 2017., za učenike 5.a,b i c razreda djelatnici PU Primorsko-goranske, Odsjek za prevenciju, održali su drugu komponentu programa Zajedno više možemo, Prevencija i alternativa 1 (PIA 1) koja se sastoji od interaktivnog predavanja i radionica  o policijskom postupanju u slučajevima zlouporabe droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja. Učenici su, na zadovoljstvo policijskih djelatnika, pokazali veliki interes za ovu problematiku, pažljivo odslušali predavanje te uspješno primjenili stečena znanja u praktičnom djelu koji je uslijedio nakon predavanja.


ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO: PREVENCIJA I ALTERNATIVA 2 (PIA 2)

OŠ Čavle, 28.2. i 3.3.2017.
 

            Djelatnici 3. policijske postaje u Rijeci, gđa Đein Filipović i kontakt policajac Željko Kulašević, proveli su s učenicima 6.a,b,c razreda 4. komponentu preventivnog programa Zajedno više možemo -Prevencija i alternativa 2 (PIA 2). Učenike se je podsjetilo na štetne posljedice zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja. 


 ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO

21.11.2017., 3. policijska postaja Rijeka  

      Učenici četvrtih razreda su u pratnji svojih učiteljica posjetili 3. policijsku postaju u Rijeci i tako realizirali prvu komponentu ovog preventivnog programa - Mogu ako hoću 1 (MAH 1).

      Učenici su se upoznali sa oblicima neželjenog ponašanja koji dovode do ovisnosti i smanjenja kvalitete življenja. Veliki interes učenika izazvao je obilazak policijske postaje, posebno sobe za ispitivanje te interventnih policijskih vozila.

 

      Cilj dvosatnog posjeta policijskoj postaji je upoznavanje učenika sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koji se mogu obratiti za pomoć te edukacija o samozaštitnom ponašanju u slučajevima pronalaska predmeta vezanih uz drogu, nasilje, vandalizam i drugih oblika rizičnih i društveno neprihvatljivih oblika ponašanja. Nakon predavanja i obilaska policijske postaje, svaki učenik je dobio knjižicu Moj podsjetnik čiji se sadržaj temelji na preventivno - sigurnosnom aspektu.

 

      Nakon realizacije prve komponente programa, u mjesecu svibnju, u dvorištu i sportskoj dvorani OŠ Čavle, za učenike četvrtih razreda OŠ Čavle i OŠ Jelenje - Dražice, provodi se druga komponenta programa, Sajam mogućnosti. U suradnji s lokalnom zajednicom i udrugama, klubovima i društvima koja djeluju na području lokalne zajednice, policija će upoznati učenike s  korisnim alternativama, odnosno sportskim, kulturnim i drugim sadržajima kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenici će imati priliku direktno komunicirati s izlagačima, aktivno sudjelovati u različitim ponuđenim sadržajima te organiziranim sportskim natjecanjima i kulturnim sadržajima.

Ivana Manjgotić, uč. RN-e


SAJAM MOGUĆNOSTI - Jelenje, 23. svibnja 2017.

 
Učenici četvrtih razreda posjetili su Sajam mogućnosti koji se je ove godine održao u OŠ Jelenje - Dražice. Sajam mogućnosti jedna je od komponenti preventivnog programa Zajedno više možemo namjenjena učenicima četvrtih razreda s ciljem da se učenicima pruže informacije o mogućnostima što kvalitetnije organizacije slobodnog vremena.
Marija Rončević, učiteljica RN-e
 

Preventivni program ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO - PREVENCIJA I ALTERNATIVA 1 i 2 (PIA 1 i PIA 2)

OŠ Čavle, 30. i 31.1.2018.

    Cilj programa Zajedno više možemo je kontinuirana preventivna edukacija namijenjena učenicima četvrtih, petih i šestih razreda te roditeljima učenika šestih razreda...

         Djelatnici 3. policijske postaje, Đ. Filipović i Ž. Kulašević, održali su 30.1. za učenike 5.a,b,c razreda radionicu Prevencija i alternativa 1 (PIA 1) koja se sastoji od interaktivnog predavanja i radionica o policijskom postupanju u slučajevima zlouporabe droga, konzumiranja alkohola, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

Učenici 5.c razreda s voditeljicom radionice, Đ. Filipović 


Za učenike šestih razreda održana je četvrta komponenta programa Zajedno više možemo -Prevencija i alternativa 2 (PIA 2). Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje o štetnim posljedicama zlouporabe droga i alkohola te drugih oblika rizičnog ponašanja, posebice vandalizma i vršnjačkog nasilja.

     Predavanje je održala policijska službenica za prevenciju III PP Rijeka, Đein Filipović, a predavanje je uz učenike pratio i naš kontakt policajac Željko Kulašević i njegov kolega.


SAJAM MOGUĆNOSTI,  OŠ Čavle, 29. svibnja 2018.

            U sportskoj dvorani i na igralištu OŠ Čavle  organiziran je Sajam mogućnosti, namijenjen učenicima i roditeljima  četvrtih razreda OŠ Jelenje – Dražice i OŠ Čavle. 

            Cilj Sajma mogućnosti je ponuditi učenicima sportske, kulturne i druge sadržaje kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Učenicima su se predstavili:

Plesni centar Sirius, KUD Zvir, RK Čavle, MOK Grobničan, OK Grobničan i OK Rječina, NK Grobničan, NK Rječina, ŠK Rječina, AK Grobnik, BK Čavle-ŠB, Konjički klub Vodičajna i Odred izviđača Sjever-jug.

BK Čavle-Škola boćanja

OI Sjever-jug                                      ŠK Rječina

Učenici su imali prilike razgledati interventna vozila i info pult PU primorsko – goranske te vozila DVD Čavle, a održana su i poligonska natjecanja koje je za učenike pripremio AK Grobnik. Kao i uvijek do sada, posebna atrakcija bio je KK Vodičajna koji je omogućio jahanje svim učenicima koji su to željeli, a vrlo zanimljivo je bilo i na prezentaciji izviđača. 

 

DVD Čavle                             KK Vodičajna

            Organizator ovogodišnjeg Sajma mogućnosti je PU primorsko-goranska, Odsjek za prevenciju i OŠ Čavle te su pozdravne riječi nazočnima uputili Dario Tonković ispred PU primorsko-goranske, Dejan Ljubobratović ispred Općine Čavle te ravnateljica OŠ Čavle, Tanja Stanković.

Info pult PU primorsko-goranske

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221465
Ovaj mjesec: 2163
Ovaj tjedan: 786
Danas: 108

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju