preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

Ivan Brdar Grobniški

Naša škola njeguje čakavštinu i običaje svog grobničkog kraja. Stoga i nije neobična ideja da istraživanjem i učeničkim stvaralaštvom pobliže upoznamo lik i djelo poznatog grobničkog barda Ivana Brdara.

 

Cjelogodišnji moto škole je upravo Brdarov slogan

“ Ne hjustajmo va tujinu, leh čuvajmo svoj koren, jezik i starinu.”

 

Ta simpatična krilatica provlači se kroz razne radionice i slobodne aktivnosti tijekom školske godine.

Neposredni povod za odabir teme projekta bio je slučajni susret s pjesnikovom kćerkom u Gradu Grobniku. Razradile smo ideju i napravile misaonu mapu  koja je obuhvatila sve segmente Brdarovog djelovanja na području umjetnosti i planove radionica za  učeničko stvaralaštvo.

Krenule smo od zajedničkog posjeta pjesnikovu grobu u Gradu Grobniku. Recitatori su se kazivanjem stihova poklonili pjesnikovoj sjeni. Mlade novinarke su intervjuirale pjesnikovu kćer i svojim uradkom sudjelovale na natjecanju “ LIDRANO”. Intervju će biti objavljen u školskom listu “Malin” kao i njegov životopis.

Uslijedio je posjet rodnoj kući u Pašcu i susret s drugom pjesnikovom kćeri.  Kćerke Adela i Elza su nam pomogle u prikupljanju materijala: starih fotografija, novinskih članaka, osobnih sitnica, vidulica, autorskih zbirki pjesama i priča te likovnih radova.       

Sav materijal smo poslikali i napravili zidne plakate. Doznali smo da je pjesnik pjevao u kazališnom zboru i kao gost na raznim događanjima pa smo uz pomoć glazbenog urednika s Radio-Rijeke dobili originalne stare pjesme koje je Brdar pjevao sam ili u duetu.

Naše daljnje istraživanje otkrilo nam je kolekciju  Brdarovih likovnih uradaka rađenih u tehnici ulja na platnu, pastelu i kombiniranoj tehnici.

Kako projekt uvijek daje nešto novo odlučili smo upriličiti izložbu likovnih radova i autorovih osobnih stvari u Čitaonici u njegovom dragom Gradu Grobniku. U povjerenju smo doznali da mu je to ostala neostvarena    želja.  Za tu prigodu izradili smo originalne pozivnice s kratkim životopisom i kritičkim osvrtom na likovni opus naše profesorice likovne kulture Ivane Dužević, akademske kiparice. Pozivnice smo uručili autorovoj rodbini, čelnim ljudima općine te raznim udrugama i suradnicima.

Otvorenje izložbe začinili smo kratkim programom satkanim autorovim pjesmama, skečevima i narodnim poslovicama koje je skupljao. Dvije pjesme smo uglazbili. Jednu uz pomoć profesorice glazbene kulture Marijane Ramljak a druge smo se dosjetili iz davnije priredbe. Cijele godine smo pisali stihove na čakavštini i slali na natječaj “Čakavčići pul Ronjgi” i “Mlikarica”.

Krenuli smo i korak dalje te ostvarili suradnju s Knjižnicom Čavle. Dogovorili smo da ćemo Brdarove likovne uradke izložiti u njihovom prostoru i upriličiti pjesničku večer na kojoj će autorove stihove kazivati njegove kćerke Adela i Elza.

Svoje aktivnosti tijekom projekta objedinili smo u digitalnoj prezentaciji i prikazat ćemo je svojim roditeljima i prijateljima za Dan škole krajem svibnja ove godine. Veliku i nesebičnu pomoć oko informatičkih rješenja pružale su nam profesorice informatike i matematike Maja Rendić i Ljerka Linić.

U svoj cjelogodišnji projekt uključile smo mnoge učenike koji su svoju aktivnost i interes pokazali kroz radionice u sklopu izvannastavnih aktivnosti i kreativnog rada:

- mali čakavčići i literalna (voditelji: Anita Zaharija i Dolores Maršanić)

- glazbena radionica i klapsko pjevanje (voditelj: Marijana Ramljak)

- povijesno-etnografska grupa (voditelj: Nela Perušić)

- literalno-dramska grupa (voditelj: Jasna Juretić)

- kreativna radionica I. c (voditelj: Tanja Šojat)

- riječ, zvuk, pokret (voditelji: Đeni Kunsek i Sanja Sveško-Šafar)

- likovna grupa (voditelji: Ivana Dužević i Monika Sobol)

- scenska grupa (voditelj: Alenka Žagar-Pančić)

Projekt smo radile u veselju i smijehu uz nesebičnu pomoć kolega, učenika, ravnateljice i tajnika pa je red da završimo u veselom tonu uz mali savjet Ivana Brdara Grobniškog:

 

“Leh mi se nasmij,

 Se će dobro bit

 I čagod ti rabi

 Lagje ćeš dobit.”

 

 

                                                        Voditeljice projekta:

                                  Đeni Kunsek i Sanja Sveško-Šafar

                                     učiteljice u PŠ Grobnik

 

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221463
Ovaj mjesec: 2161
Ovaj tjedan: 784
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju