preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

GROBNIČKA JESEN 2017.

GROBNIČKO ČA VA GLAGOLJICI

U kreativnim radionicama, koje već dugi niz godina za učenike organizira Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine u suradnji s osnovnim školama, 12. listopada sudjelovalo je pedesetak učenika naše škole.

Ovogodišnja zajednička tema keramičarske, etnografske i filmske radionice bila je „Grobničko ČA va glagoljici“. Radionice su vodile učiteljice Monika Kukučević, Denis Pavin i Katarina Badurina Miculinić. Pridružili su nam se i učenici Područne škole sa svojim učiteljicama. U kreativnim radionicama, koje već dugi niz godina za učenike organizira Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine u suradnji s osnovnim školama, 12. listopada sudjelovalo je pedesetak učenika naše škole. Nakon toplih riječi dobrodošlice koje su nam uputili dragi domaćini Vinko Škaron i Vlasta Juretić zanimljivo predavanje održao nam je gospodin Tomislav Pavletić koji nam je između ostaloga, kao jedan od autora, predstavio Katedrin projekt ZAKON DEVET GRADOVA - stvaranje skulptura koje će po dovršenju biti postavljene na području Grada Grobnika kao jedinstven hrvatski spomenik europskoj baštini nastao na temeljima jednog od najznačajnijih europskih pravnih spomenika i stvarnog zakona devet gradova srednjovjekovnog Vinodola pisanog glagoljicom. Zatim smo se bacili na posao; nadahnuća i kreativnosti nije nam nedostajalo u što će vas najbolje uvjeriti priložene fotografije s navedenih radionica.

             Detalj s filmske radionice                     Glagoljati tako je lako

Glagoljska slova u nastajanju        Kreativne i vrijedne - naše keramičarke

                                                       S predavanja Tomislava Pavletića               U etnografskoj radionici

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika


ČAKAVSKA VEČER PROZE, POEZIJE I GLAZBE

Povodom 25. obljetnice suradnje naše škole i Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine priredili smo kulturno-umjetnički program održan  u Kaštelu Grada Grobnika.

 

Druga čakavska večer proze, poezije i glazbe iz ciklusa programa Večeri svilom tkane u organizaciji Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine, održana 20. listopada s početkom u 18:00 sati, bila je posvećena 25. obljetnici suradnje OŠ Čavle i Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine. Večeri svilom tkane inače su dio manifestacije Grobnička jesen.

Paulina Oda radosti                         Petrin nastup

U prozno-poetskome dijelu programa sudjelovale su naše učenice Anja Juretić, Ramona Zoretić, Petra Mavrinac i Nicole Viškanić interpretativno pročitavši tekstove Zdravke Žeželić Alić, Vesne Miculinić Prešnjak i Vlaste Juretić te primjere iz usmenog kazivanja Grobničana. Učenice su inače članice školske literarno – glagoljske grupe Čunčulići (voditeljica: K. B. Miculinić) te sudjelovanjem u ovakvim događanjima provodimo i naš kurikulumom utvrđeni program pod nazivom Rječničko blago. Svojim se uratkom predstavio i bivši učenik naše škole Arian Maršanić kao jedan od pobjednika ovogodišnjeg natječaja Darovani.

Ivanov Kanet na vetru           Ramona na sceni       Bez treme  - Anja Juretić

U glazbenom dijelu večeri nastupila je učenica Paula Lukanić na violini te učenik Ivan Njegovan koji je izveo pjesmu Kanet na vetru Damira Kedže. Uslijedilo je druženje sudionika programa i publike uz slatku zakusku i fotografiranje.

Katarina Badurina Miculinić, učiteljica Hrvatskoga jezika


25. Grobničke jeseni pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović

Kaštel, Grad Grobnik, 30. rujan 2017.

Ponosni na naše domaće, zvonko ČA….

         U Kaštelu u Gradu Grobniku posebno je svečano obilježen početak jubilarne, 25. Grobničke jeseni, tradicionalne znanstveno - kulturne manifestacije Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine,  koju je otvorila predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, počasna članica grobničke Katedre od 2009. godine:

„… Veseli me što će i ovogodišnja Jesen biti posvećena djeci i mladima koji su sudionici većine programa. Važno je, naime, njegovati posebnost našeg narječja, koji predstavlja ono što jesmo, što nas čini posebnim u odnosu na druge. Svaki narod živi u svojoj riječi koju mora njegovati i prenositi mladima. Mi smo odvavik znali ki smo i ča smo. Ponosni smo na našu riječ, na naše domaće ljude, na naše grobničke mlikarice. Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakva događanja… kazala je predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

        Prigodnim riječima nazočnima se je obratila i predsjednica Katedre, Vlasta Juretić te predstavnici Općine Čavle, načelnica Ivana Cvitan Polić i predsjednik Općinskog vijeća, Norbert Mavrinac.

         Dio programa bilo je i proglašenje nagrađenih učenika na već tradicionalnom  literarno - likovnom natječaju Darovani. Svoje prozne i poetske uratke na čakavštini imali su čast pročitati nagrađeni učenici iz osnovnih škola Čavle, Jelenje - Dražice, Hreljin, Srdoči, Kostrena i Sveti Matej Viškovo.

       Nakon prigodnog programa otvorenja Jeseni, održanog u atriju grobničkog Kaštela, u kojem su sudjelovali Vokalna skupina KUD Zvir  i naš bivši učenik Daniel Šimek, u Galeriji suvremene likovne umjetnosti predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović otvorila je izložbu Devet.

       Trenutke u kojima smo podijelili ljubav prema kraju, običajima i tradiciji, prema domaćoj besedi i našem zvonkom ČA sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar -  Kitarović zasigurno će svima ostati u trajnom sjećanju.

       Za nagrađene učenike i njihove učitelje mentore Katedra organizira edukativan izlet u Novi Vinodolski.

      Tijekom mjeseca listopada škole učesnice programa Grobnička jesen 2017. sudjelovat će u terenskoj nastavi u grobničkom Kaštelu, a 26. listopada predstavit će se zajedničkim programom u Domu kulture Čavle.

       Svoje znanje o zavičaju učenici će moći pokazati u  kvizu Gdje sam - tko sam 2017. koji će se održati tijekom mjeseca studenog, a završnica kviza, proglašenje pobjednika i uručenje vrijedne nagrade u iznosu od 5 000,00 kn održat će se 2. prosinca u Domu kulture Čavle, u revijalnom djelu ovogodišnje Grobničke skale.

Nagrađeni učenici OŠ Čavle:

Literarni izraz:

Fabijan Perušić, 3. a (proza); Emanuel Maršanić, 4.a (proza- nagrađena 2 rada);

Mateo Barčić, 4.b (proza); Arijan Maršanić  (proza); Nina Tus, 5.a (poezija); Klara Brdar, 7.b (poezija)

Likovni izraz:

Mateo Barčić, 4.b; Veronika Burić, 6.a; Teo Baffo, 8.c

Mentori:

Jasna Juretić, Adela Malnar, Ivana Manjgotić, Dolores Maršanić, Anita Zaharija i Barbara Brnelić


DAROVANI 2017. – NA TRAGOVIMA NAŠIH STARIH

Najuspješnijima nagradni izlet

 

      I ove godine Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine ispunila je naša očekivanja vrlo zanimljivim i edukativnim izletom za najuspješnije učenike i njihove učitelje mentore na literarno – likovnom natječaju Darovani…

     Četrdesetak učenika i njihovih učitelja mentora iz OŠ Hreljin, OŠ Kostrena, OŠ Sveti Matej, Viškovo, OŠ Jelenje –Dražice i OŠ Čavle te članovi Katedre uživali su u bogato osmišljenom programu, zajedničkom druženju i prekrasnom, sunčanom danu te se još jednom uvjerili  u bogatu tradiciju i kulturno – povijesnu baštinu  našeg šireg zavičaja, u ovom slučaju Vinodolske općine. Tijekom cijelog dana pratio nas je, podučavao i vodio načelnik Vinodolske općine, gosp. Marijan Karlić te nas sve oduševio entuzijazmom, znanjem i  neposrednošću.

 

     Naša prva stanica bila je Drivenik gdje smo obišli pogon za proizvodnju ortopedskih pomagala, kušali proizvode pogona za sušenje smokava te razgledali Frankopanski kaštel - od 13. st. sjedište župne uprave, a dolaskom Frankapana rezidencija feudalčeva izaslanika i spomenik velikom hrvatskom minijaturisti  J. J. Kloviću.  

 

  Drivenik -Frankopanski kaštel

     Izgradnjom ceste koja od 1746. godine povezuje Novi Vinodolski s Bakrom, stanovništvo se, privučeno zaradom, spušta s brijega u dolinu, te se uz cestu razvija današnji  Drivenik, koji ima 373 stanovnika.

Ispred župne crkve u Driveniku

     Nakon Drivenika uslijedio je odlazak u Tribalj, naselje u zaleđu Crikvenice.

     Naselje se smjestilo na raskrižju putova između Drivenika i Grižana. Mjesto ima oko 600 stanovnika.

Tribalj - akumulacijsko jezero

     Uz župnu crkvu i akumulacijsko jezero, svakako treba spomenuti  otkrivenu starohrvatsku nekropolu u  obližnjem  zaseoku Stranče. Nakon ručka, uputili smo se  u Grižane.

     Naselje Grižane se nalazi u Vinodolu, četiri kilometra sjeveroistočno od Crikvenice, smješteno pod ruševinama frankopanskog grada i krševitih litica. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres. U 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, a danas su vidljivi samo ostaci nekada slavnog kaštela Gradina Grižane. Tu je stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku koja je dobila ime Crikvenica. Posebno  zanimljiva je Kuća Klović, posvećena hrvatskom minijaturisti J. J. Kloviću.

Grižane -Kuća Klović

     Puni dojmova, uputili smo se u Bribir koji je ujedno bio i zadnje odredište našeg izleta.   Smješten  između Novog Vinodolskog i Bakra, Bribir je bio sjedište krčkih knezova - Frankopana, sagrađen na brijegu gdje je služio kao utvrda. Ostaci starih zidina i gradska kula podsjećaju na vrijeme knezova Frankopana čija je četiri stoljetna vladavina ostavila duboke tragove u Vinodolu, a renesansna djela  u crkvi sv. Petra i Pavla svjedoče o razvijenoj kulturi srednjovjekovnog Bribira.

               Bribir - gradska kula             U uredu načelnika Vinodolske općine

     Gradska kula je u potpunosti obnovljena i sadržajno oplemenjena te su je učenici sa velikim zanimanjem razgledali i uživali u prekrasnom pogledu sa kule.

     KUD Bribir izveo je kratak program  kako bi nas upoznao  sa djelićem svoje bogate kulturno – povijesne baštine koju čuvaju od zaborava te su se zapjevale stare pjesme, zaplesalo kolo i zasvirale sopile.

Sopile, pjesma i ples za oproštaj

     Pomalo umorni, ali prepuni dojmova, oprostili smo se od našeg izvrsnog domaćina, gosp. Marijana Karlića, zahvalili se organizatoru –Katedri Čakavskoga sabora Grobnišćine, predsjednici Vlasti Juretić i tajniku Vinku Škaronu te se uputili kućama.Mladi su bašćine glasi

Obilježavanje 25 godina grobničke Katedre i proslava 25. grobničke jeseni pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Ovogodišnja manifestacija Grobnička jesen okupila je osam škola riječkog prstena uz OŠ Čavle koja je i ove godine bila škola domaćin. U manifestaciju su se uključile škole koje vole i njeguju čakavsko narječje i time promiču kulturnu baštinu svoga zavičaja.  Jesen na Grobniku je iznimno bogata jer  se obilježava 25. godišnjica Katedre Čakavskoga Sabora Grobnišćine i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike. Jesenska manifestacija svake je godine raznolika i prepuna događanja, koja između ostalog i zahvaljujući Katedri Čakavskoga Sabora Grobnišćine, okuplja osnovce kojima se pruža prilika da pokažu svoja umijeća riječima, slikom, pokretom i pjesmom.

Voditelji ovogodišnje priredbe

Na pozornici Doma kulture 26. listopada 2017. godine  predstavili su se učenici OŠ Hreljin, OŠ Jelenje – Dražice, OŠ Kraljevica, OŠ Kostrena, OŠ dr. Josipa Pančića iz Bribira, OŠ Ivan Mažuranić iz Novog Vinodolskog, OŠ Sveti Matej iz Viškova i OŠ Srdoči. U ime domaćina i organizatora ove tradicionalne manifestacije, prisutne su pozdravili zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović te predsjednica  Katedre Čakavskog sabora  Grobnišćine, Vlasta Juretić. Programu su nazočili ravnatelji  osnovnih škola, roditelji i učenici, a program su veoma uspješno vodili Leon Omerašević, 5. b, i Petra Mavrinac, 8.a.

Ivan Njegovan i Kanet na vetru             OŠ Jelenje-Dražice

Nakon uvodne riječi  voditelja, Ivan Njegovan, učenik 8.a OŠ Čavle, poveo je publiku u dječji svijet stvaralaštva izvođenjem pjesme Kanet na vetru Damira Kedže. Potekle su riječi i glazba te se svaka škola predstavila nečim što je dio njihova identiteta i dio kulturnog nasljeđa kraja iz kojeg dolaze. OŠ dr. Josipa Pančića predstavila se recitacijom, OŠ Hreljin, OŠ Kostrena i  OŠ Sveti Matej glazbenom točkom, OŠ  Ivana Mažuranića, OŠ Kraljevica,  OŠ Jelenje-Dražice i OŠ Srdoči scenskim nastupima. Ono što je nepobitno je da se dvoranom, zahvaljujući izvrsnom ozvučenju dBoki sound and light, zaorila čakavština i ugrijala dlanove gledatelja.

OŠ Sveti Matej, Viškovo

U završnoj riječi voditelja naglašeno je da je OŠ Čavle spremna i dogodine primiti još više izvođača i predstavnika škola s istim ciljem – povezati škole koje njeguju čakavsko narječje radi njegova čuvanja, zaštite i promicanja.

Dolores Maršanić, učiteljica Hrvatskoga jezika


KVIZ ZNANJA GDJE SAM - TKO SAM

Dom kulture Čavle, 10.11., 17.11. i 24.11.

 

             Manifestacija Grobnička jesen svake godine nudi tridesetak i više priredaba i raznih zanimljivih događaja. Među njima je još jedan Katedrin zahtjevan projekt – Kviz znanja "Gdje sam – tko sam“….

Katedra Čakavskog Sabora Grobnišćine

Ovogodišnji polufinalisti iz naše škole nisu se nažalost uspjeli plasirati u finale, ali im čestitamo i zahvaljujemo na uloženom  trudu i znanju koje su pokazali:

7.a razred: Dora Rački, Dorotea Mladenić, Lovro Maglica, Matea Haramija, Laura Lukanić i Matija Paškvan

7.b razred: Luka Macanić

Učitelj mentor: Robert Žagar

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221463
Ovaj mjesec: 2161
Ovaj tjedan: 784
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju