preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Razno

 

Himna OŠ Čavle

U našem grobničkom kraju,

jedna je škola za koju svi znaju;

kao kaštel poznata, samo malo manja

utvrda je igre, prijateljstva znanja.

 

Prozori su njeni zrcala za ptice

i za svako dječje nasmijano lice;

u mirisu šume, dahu Mediterana

ona nam je drugi dom svakoga dana.

 

Ref.

Mi smo uvijek spremni za pjesmu i ples,

ponosno nosimo pobjednički dres,

djetinjstva našeg ti čuvaš blaga,

bila si i ostala čavjanska škola draga!

 

Na satovima svim u zraku su ruke

i kad dođe vrijeme za put u nove luke

bit ćemo spremni za sva vremena

u kojima ćeš ostati najdraža uspomena!

 

Školski list Malin

Školski list Malin izlazi od 1999. godine i tijekom svih godina odličan je vodič kroz  projekte, akcije i aktivnosti koje se događaju u školskoj godini. Svake godine list donosi nešto novo, uvode se nove rubrike, a kao poseban prilog  svoje je mjesto u listu našao Kantunić, svojevrsna zbirčica literarnih radova, uglavnom učenika od 1.- 4. razreda.   

 Uredništvo lista čine učenici od 5. – 8. razreda te voditeljica Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika i Maja Rendić, učiteljica matematike i informatike.

Rad na listu je dugotrajan i naporan posao. Članovi grupe ulaze u svijet novinarstva učeći osnovna novinarska načela kao što su objektivnost, zanimljivost, brzina te angažiranost. Pri odabiru tema polaze od osobnih interesa te nastoje svojim tekstovima privući pozornost čitatelja. Da bi list uopće nastao, neizbježna su neprestana dogovaranja i nalaženja uredništva, pomno praćenje svega  što se događa u školi i izvan nje, bilježenje, sastavljanje, prepisivanje , ispravljanje tekstova, opremanje i slično. Od velike količine materijala ponekad je teško izdvojiti ono što je najzanimljivije i privlačno. Uz priloge učenici prilažu fotografije ili likovne radove učenika. Skicira se sadržaj sadržaja, predviđa broj stranica, odlučuje se o formatu, vrsti pisma, veličini osnovnog teksta te oblikovanju naslovnice.

Zahvaljujući velikoj podršci informatičarima škole i voditeljici informatičke grupe, list dobiva svoj konačan izgled nakon što se izvrši dobra priprema tj., kada se poslože stranice, označe rubrike, istaknu pojedini dijelovi lista i slično.

Svaki novi broj veliki je izazov za uredništvo lista i voditeljice, zanimljiv je, ali i zahtjevan zadatak. Suočeni s pohvalama ili primjedbama čitatelja, učenici rado prihvaćaju nove zadatke radeći na tome da svaki sljedeći broj bude što bolji i kvalitetniji.

Voditeljica: Dolores Maršanić, učiteljica hrvatskoga jezika

Na ovoj poveznici možete preuzeti 12. broj Malina.


NOVI BROJ ŠKOLSKOGA LISTA U PRIPREMI

Naslovnica školskoga lista Malin 2012./br.13

MALIN 14.

     Priprema se 14. broj školskoga lista Malin. Novinari rade, traže se originalni prilozi , prijedlozi za naslovnicu (likovni rad, originalna fotografija), zgodne šale, rebusi i križaljke, zanimljivi intervjui, ankete, osvrti pročitanih djela, pogledanih filmova, koncerata, biseri iz školskih klupa…Materijali koji dođu u našu redakciju, pregledavaju se i odabiru oni najzanimljiviji. Dakle, pozivamo sve učenike i učitelje koje žele pisati za list, da svoje materijale šalju na adresu listmalin@gmail.com do 25.ožujka 2013.

Uredništvo čeka vaše radove!!!


PREZENTACIJA LISTA MALIN

Od 1999. do digitalnog izdanja 2013.

Tko u našoj školi nije imao u rukama barem jedan broj školskoga lista Malin!  

Put do današnjeg Malina nije bio lak. 1999. list pokrenule su učiteljica hrvatskoga jezika i današnja ravnateljica OŠ Čavle sa željom da Malin postane sastavni dio školskoga života.

Zahvaljujući učenicima, upornom radu, praćenju stručne literature i  danonoćnom radu, list je opstao. Generacije prolaze, mijenjali su se glavni urednici, pristup listu, mijenjao se sadržaj i tehnologija izrade lista. U početku svi su se pisani prilozi sakupljali, prepisivali i pripremali za tisak. Zamjerka listu je bila što je više nalikovao zbirci literarnih radova nego školskom listu. 

Shvatili smo da treba mijenjati koncepciju, uvesti stalne rubrike, zadužiti učenike prema osobnim afinitetima za pojedina područja i krenuti na teren.

Terenska nastava, susreti sa zanimljivim ljudima, posjeti Rijeci, Zagrebu, izložbama, predstavama, radionicama, naš je list učinilo zabavnijim i poučnijim. Postigli smo ono što smo željeli. List Malin postao je naša osobna iskaznica, pisani trag svega što se događa u školi.

Zahvaljujući formiranju informatičke grupe priprema za tisak je ubrzana i pruža mogućnost mijenjanja do posljednjeg trenutka što je za list važno. Novom i osmišljenom koncepcijom rada i uređivanja počeo se povećavati broj novinara. Tada se Malin profiliralo stalnim brojem stranica, prepoznatljivim logom škole, stalnim rubrikama, istaknutom temom broja, različitim likovnim radovima, dotjeranim kvalitetnim i novinskim člancima i raznovrsnošću novinarskih vrsta. Listu je svakako doprinio i entuzijazam naših budućih fotografa jer dobra fotografija je itekako važan segment u listu.

Druženjem u školi i izvan nje, stvorena je brojna i čvrsto povezana novinarska grupa. Radom, pisanjem i učenjem uglavnom su svladane vještine novinarstva. Cilj je bio da naš list bude svake godine sve bolji, raznovrstan, bogat i zanimljiv. Mi, kao tek mali novinari, još puno toga želimo napisati  jer smo shvatili da je Malin zrcalo školskoga života.

Iako se do travnja 2013. planiralo da i ove godine list bude u tiskanom obliku, ipak se krenulo u izradu digitalnog lista. Sve što se pripremalo za tiskanje trebalo je preraditi i pripremiti za objavljivanje na mrežnoj stranici. Zahvaljujući profesorici informatike i pripravnicima u školi, 14.broj lista nalazi se na  http://malin.byethost6.com

Naš je plan za iduću školsku godinu mijenjati koncepciju rada, metode i oblike rada, prilagoditi prostor u kojem će boraviti novinari i učiti te prilagoditi se novim zahtjevima tehnologije. Nadamo se da će naš list u modernom ruhu ostati važan i koristan dio školske svakodnevice.

Uredništvo lista


50 STRANICA ZA 50 GODINA

         2015.godina važna je godina za našu školu jer obilježava 50. obljetnicu rada u sadašnjoj zgradi. Tijekom svih ovih godina mnogo je generacija prošlo kroz školu i sjedilo u školskim klupama. Kako bismo 50. obljetnicu što sadržajnije obilježili, odlučili smo školski list Malin tiskati i trajno zabilježiti dragocjene trenutke koji su obilježili rad u školi.       

         Novinarska grupa škole, koja ove godine broji 25 članova, spremna je odraditi veliki i zahtjevni posao, prikupiti što više materijala koji, na bilo koji način, imaju veze sa školom. Članovi grupe kreću sa svojim zadatcima od 6. listopada s ciljem prikupljanja što više različitih priloga, ne samo od sadašnjih učenika, već i od svih onih koji su se školovali u OŠ Čavle. Prikupljat će se fotografije iz školskih klupa, stare bilježnice, intervjui s nekadašnjim polaznicima škole i sadašnjim uspješnim ljudima, spomenari, uspomene na dane provedene u našoj školi. Stoga, članovi grupe,  pozivaju sve one koji imaju bilo kakav prilog da ga proslijede na mail školskoga lista listmali@gmail.hr ili kontaktiraju članove novinarske grupe.

          Nadamo se da će naš tiskani broj lista, čija se promocija planira u svibnju 2015. godine, biti pravi poklon za tako važnu obljetnicu.

Članovi novinarske grupe i voditeljica Dolores Maršanić

Članovi novinarske grupe, školska godina 2014. /2015.


Naslovnice školskoga lista

Priloženi dokumenti:
Kantunic 2010-2011.PDF

Tražilicae-Dnevnik


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 9. 2015.

Ukupno: 221463
Ovaj mjesec: 2161
Ovaj tjedan: 784
Danas: 106

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Zabavno i poučno

preskoči na navigaciju